Sex medlemmar av Pinochets familj gripna

COLONIA DEL SACRAMENTO. Chilensk polis grep på torsdagskvällen den förre diktatorn Augusto Pinochets änka och fem vuxna barn. De misstänks för att ha förskingrat miljontals dollar från statskassan, pengar som sedan ska ha gömts på hemliga bankkonton i utlandet.

I den omfattande polisoperationen greps även tretton höga militärer och fyra civila som ingick i diktatorns inre krets under regeringstiden 1973-90. Bland de gripna finns Pinochets närmaste man Guillermo Garín och den förre chefen för den fruktade säkerhetstjänsten DINA, Jaime Lepe.
De gripna misstänks för att ha stulit åtta miljoner dollar ur statskassan och fört över pengarna till Pinochets hemliga bankkonton, i bland annat USA. Polisen tror att sammanlagt 27 miljoner dollar förskingrades på detta sätt under diktatorns år vid makten.
Pinochets änka, 87-åriga Lucia Hiriart, fick ett nervöst sammanbrott i samband med gripandet och fördes därför till militärsjukhuset i Santiago för vård. De övriga är satta i förvar i olika häkten i staden.
Utredningen leds av domaren Carlos Cerda, som förklarade att också Augusto Pinochet skulle ha gripits om han varit vid liv. När Pinochet avled i december förra året hade han inte fällts för någon av de anklagelser om människorättsbrott och förskingring som riktats mot honom.
- Ingen står över lagen i Chile, kommenterade landets nuvarande president Michelle Bachelet gripandena.
På 1970-talet var hon en av tusentals vänsteraktivister som utsattes för militärjuntans förföljelser. Bachelets far var general i flygvapnet och misshandlades till döds i fängelset för sin lojalitet till den störtade presidenten Allende. Även Bachelets man mördades under militärjuntan.
Pinochets närmaste har under många år varit i det närmaste oantastliga för rättväsendet och rättsprocessen kommer därför som ett hårt slag för dem. Inte minst för en av döttrarna i familjen, Lucía Pinochet Hiriart, som har yttrat planer på att kandidera i parlamentsvalen 2010. Hennes maning om att ”ta upp kampen mot brottsligheten och vänsterextremisterna” riskerar nu att klinga falskt i väljarnas öron.

Erik Gustafsson

DN 2007-10-05