Minst 35 döda i “Felix” spår

MANAGUA. Orkanen "Felix" drog natten till onsdagen svensk tid in med full kraft över Nicaragua. De första rapporterna talade om minst 35 döda. Hällregn och våldsamma vindstyrkor orsakade stora skador på hus och egendom.

- Det här påminner om "Mitch", den orkan som orsakade så stor förödelse här 1998, säger taxichauffören Dagoberto Rodriguez när han tålmodigt sicksackar fram mellan vattensamlingarna.

Vindrutetorkarna går på högvarv. Stora delar av Managuas vägnät översvämmades på bara några timmar när "Felix" började tömma sin last över Nicaragua på tisdagen.

Värst drabbad är dock kustremsan i nordöstra delen av landet, där "Felix" mötte land. Vindstyrkor på cirka 72 meter i sekunden uppmättes där tidigt på tisdagen, vilket gav orkanen den högsta graden fem på Saffir-Simpson skalan.

Några timmar senare hade vindstyrkorna mojnat betänkligt, sedan orkanen dragit in över land. Men regnet fortsatte att falla och meteorologer varnar nu för att det kan orsaka jordskred och översvämningar på den fattiga landsbygden. Nicaragua tillhör de fattigaste länderna i Latinamerika och på landsbygden bor människor ofta i enkla trähus som lätt sveps med vid jordskred.

Hamnen i Puerto Cabezas, den största staden i nordöstra Nicaragua, uppges ha totalförstörts av ovädret. Cirka 30.000 människor bor i staden och en tredjedel av dem uppges ha evakuerats de senaste dagarna.

Enligt rapporter på nicaraguansk tv är dock flera byar i området "i stort sett utplånade". Det uppges främst vara miskitoindianer som har drabbats där. Vid 23-tiden på natten svensk tid talade rapporterna om 35 döda, men man befarade att det kunde röra sig om betydligt fler omkomna.

Nicaraguas president Daniel Ortega fösökte lugna befolkningen i direktsänd tv.

- Situationen är utan tvekan allvarlig. Men det mesta tyder på att antalet dödsoffer är begränsat, sade Ortega.

Minnet av den förödande orkanen "Mitch" som drabbade regionen 1998 lever i högsta grad i Centralamerika. Den krävde 10.000 människoliv och orsakade enorm materiell förödelse.

När nyheten kom om att orkanen "Felix" skulle ta land i Centralamerika tog därför tiotusentals människor det säkra före det osäkra och lämnade sina hem, inte bara i Nicaragua, utan även i Honduras, Belize och Guatemala. I dessa länder förbereder sig nu myndigheterna för att möta regnen som följer i "Felix" spår.

Erik Gustafsson

DN 2007-09-05