Chávez medlar i Colombia

BUENOS AIRES. Venezuelas president Hugo Chávez förklarade på fredagen att han kommer att medla i konflikten mellan vänstergerillan Farc och regeringen i Colombia. Beskedet kom i samband med ett statsbesök i Bogotá, där president Alvaro Uribe gav grönt ljus för initiativet.

Det var en nöjd Hugo Chavez som efter drygt åtta timmars överläggningar med sin colombianska kollega kom ut till journalistkåren.
- Idag har president Uribe gett mig tillstånd att ta emot en representant för Farc-gerillan på venezuelansk mark, sade han.
Chavez uppgav sig också ha fått positiva förhandsbesked från ledningen för gerillan och han uttryckte därför optimism, trots att parterna efter drygt 40 år av väpnad konflikt och flera havererade fredsinitiativ fortfarande står långt från varandra.
- Så länge det finns politisk vilja kan man uppnå det mesta, sade han.
I första hand är det en fångutväxling som kan komma att bli aktuell. President Uribe står under starkt internationellt tryck för att åstadkomma en sådan, då Farc håller ett drygt femtiotal personer fångna, däribland flera utländska medborgare.
I utbyte för dem kräver gerillan att drygt 400 av dess medlemmar friges och att ett 80 kvadratmil stort område demilitariseras där fångutväxlingen ska ske. Det sistnämnda vägrar dock regeringen att gå med på, vis av erfarenheten från den förra fredsprocessen då gerillan gick in och tog över kontrollen över en liknande demilitariserad zon.
Till Hugo Chavez fördel talar att han är respekterad av båda parterna. Men det är ett riskabelt spel han gett sig in i. Misslyckas han, som så många före honom, kan det få negativa följder för hans ambitioner att utmana Brasiliens ”Lula” da Silva om rollen som vänsterns ledargestalt i Latinamerika.

Erik Gustafsson

DN 2007-09-02