Lite aktivism till sillen

Så här lagom till sista april har jag ett förslag: avsätt en bråkdel av sillunchbudgeten till att stödja de politiska fångarna i Oaxaca.

I förrgår fick jag ett mejl från Anna Johansson, en svenska som bott och arbetat i Oaxaca i drygt 20 år och en av grundarna av organisationen Piña Palmera.

Hon är oroad efter att ha talat med Gilberto Lopez, en advokat som på frivillig basis försvarar flera av de politiska fångarna i Oaxaca. Totalt sitter i dag 46 personer fängslade för att ha deltagit i motståndsrörelsen APPO.

En av dem, Cesar Mateos, har jag skrivit om här på bloggen ett flertal gånger. Ni minns kanske att han "försvann" efter att jag träffade honom i november förra året och sedan torterades och fängslades på orättfärdiga grunder.

Hans advokat begär inget arvode, men behöver hjälp att täcka de utgifter han har. Anna Johansson skriver:

"De lagliga processerna är långa och svåra och myndigheterna gör allt de kan för att försvåra dem. Istället för att åka en gång till en myndighet en timme utanför staden så tvingar de advokaten att åka fem gånger för samma ärende. Och när de lyckades fria Marcelino Coache så hittade myndigheterna på nya anklagelser".

Hon erbjuder sig att föra pengar vidare till advokat Gilberto Lopez:

"Om någon sätter in pengar på mitt konto i Nordea i Sverige (600110-0269) så ser jag till att det blir överfört hit och så ger jag de direkt till Cesars advokat Gilberto Lopez. Han är också försvarare för Flavio Sosa, Horacio Sosa och Eric Sosa. Eftersom han är deras vän så tar han inte betalt (och de litar på honom) men han behöver pengar för att betala kopior, resekostnader, etc."

Det är viktigt att meddela Anna när en insättning sker - mejla till humanistanna@yahoo.se.

Slutligen kan jag tipsa om en krönika i söndagens UNT om samma ämne.