“Asylklass” nästa för avvisade

WIEN. Österrikes rykte som EU:s kanske mest främlingsfientliga land förbättrades knappast häromveckan, då två österrikiska affärsmän lanserade sin senaste idé: ett flygbolag som bara ska ägna sig åt att frakta asylsökande ut ur EU.

På en presskonferens i Wien visade de båda något rundlätta männen glatt upp modeller av flygplan och ritningar på hur planen ska utrustas.

- I dag kräver en avvisning att tre säten bokas – ett för den avvisade och två för medföljande poliser. Men i våra specialkonstruerade plan räcker det med ett säte. Det blir med andra ord billigare för skattebetalarna, sa en entusiastisk Hermann Heller.

- Vår professionella service gör att avvisningarna kan skötas snabbare och utan kedjor, fortsatte han, för att sedan rikta journalisternas uppmärksamhet på de vadderade rum där ”bråkstakar” ska hållas.

Initiativtagarna hävdar att flera regeringar inom EU redan har visat intresse och att ”Asylum Airlines”, som flygbolaget ska heta, ska vara i drift före sommaren.

En kvalificerad gissning är att Österrikes regering finns bland de trugade kunderna. För visserligen spelar högerpopulisten Jörg Haider numera en ytterst marginell roll i österrikisk politik, men hans politiska idéer har fått desto större genomslag.

Människorättsorganisationer menar att Österrike har EU:s hårdaste asyllagstiftning, sedan nya lagar trädde i kraft 2004. Lagarna gör det bland annat möjligt för myndigheterna att avvisa en asylsökande medan denne väntar på ett överklagningsbeslut, oavsett vilka faror som kan tänkas vänta i hemlandet.

Österrike är dock inte ensamt om att ha en kylig inställning till asylsökande. Flera länder i EU, däribland Sverige, har de senaste tio åren skärpt sina regler. Och budskapet verkar ha nått fram. Antalet asylsökande som tar sig till EU:s gränser i dag är det lägsta på 20 år, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Men på presskonferensen i Wien betygade ändå de båda österrikiska affärsmännen att antalet avvisade fortfarande räcker gott och väl till för att utgöra en lukrativ inkomstkälla. I framtiden kan avvisade med andra ord komma att få åka ”asylklass”. Och frågan som alla ställer sig är, så klart: kan man samla flygmil i något bonusprogram?

Erik Gustafsson

Denna krönika publicerades i UNT den 1 april 2007.