Ja! Der Karneval!

Ni har säkert hört talas om karnevalen i Rio, dess motsvarighet i Trinidad & Tobago och kanske till och med Mardigrass i New Orleans. Men tro det eller ej; även i Österrike är det karneval.

Det här med karneval visar sig dock inte alltid vara som man tror att det ska vara. När jag i morse åt en något försenad frukost på stammisfiket i förorten gjorde Stjärnan mig uppmärksam på en äldre man som stod ett par meter bort och pratade med två tanter. Han var oklanderligt klädd i den lite väderbitna österrikiska färgskalan, som sträcker sig från mörkgrönt till jordfärgat läder. Hjässan var täckt av prydligt bakåtkammat, grånat hår - ja, han såg helt enkelt ut som en något åldrad österrikisk gentleman.

Den röda clownnäsan var därför en smula förvånande. Vår gentleman stod lugnt och pratade med tanterna, medan den röda näsan guppade upp och ned, upp och ned. Ingen verkade säga något om den eller ens tycka att det var det minsta konstigt att vår gentleman valt att klä näsan i en röd boll.

Vid det laget var jag härdad. Redan kvällen innan hade jag konfronterats med män klädda i tajta shorts, hängslen och knästrumpor när jag tog en große bier på förortens populäraste hak. De unga kvinnor som gjorde dem sällskap bar långa klänningar med broderier, och de log och skrattade och ropade glada saker på tyska till varandra. Alla var på väg till balen på slottet.

Sa jag "balen på slottet"? Ja, det gjorde jag... när vi gick hem genom natten ekade allsången av tyska 80-talshits från den gamla slottsbyggnaden.

Men hey, det tar inte slut där.

I dag tågade en märklig procesion genom lilla Perchtoldsdorf, förorten till Wien som numera är mitt hem. Det var män med dragspel, knästrumpor, folkdräkter, häxor med kvastar, spetsiga hattar, konfetti och gratis (om än något surt) vin.

Ibland undrar jag var jag hamnat.

Nu sitter jag på ett internetkafe och om en dryg timme ska jag se en sambaprocesion.

Just det. En sambaprocesion. Det är kväll och temperaturen kryper nedåt nollgradigt här i centrala Wien. Men inget går upp mot frejdig tyska blandat med samba. Eller vad säger ni, meine Freunden?