Het uppladdning inför vänskapsmatchen

MARACAIBO. En fuktig trettiogradig hetta mötte den svenska landslagstruppen i fotboll på lördagen när spelarna kände på matcharenan inför söndagens vänskapsmatch mot Venezuela.

- Det är klart att det kommer att bli jobbigt, inte minst i slutet av matchen. Men vi är vana vid sånt här sen tidigare, säger Lars Lagerbäck till DN.

De svenska spelarna tog det ganska lugnt i den trettiogradiga hettan som rådde på Estadio José "Panchenzo" Romero på lördagseftermiddagen. Full aktivitet rådde dock i bakgrunden.
- Läkarteamet är fullt sysselsatta med att se till att spelarnas vätskebalans är den rätta inför imorgon, säger Lars Lagerbäck efter träningen.

Efter ett par dagar i Maracaibo verkar många av svenskarna fortfarande ha svårt att anpassa sig till klimatet och tidsomställningen, något som venezolanska tidningar glädjer sig åt.

"Vi måste utnyttja svenskarnas svårigheter att anpassa sig", skriver tidningen Panorama, som också citerar flera spelare som lovar att venezolanerna kommer att sätta full fart framåt från första spelminut. Matchen ses i venezolanska medier generellt som ett genrep inför Copa America senare i år.

Den svenska truppen domineras av oprövade namn, som sig är brukligt på landslagets vinterturnéer. Endast tre spelare kan anses vara ordinarie - Rami Shabaan, Anders Svensson och Nicklas Alexandersson. Men det innebär samtidigt att framtidslöften som Oscar Wendt , Per Nilsson och Daniel Nannskog har en chans att visa upp sig för duon Lagerbäck och Andersson.

Lagerbäck verkar vara nöjd med vad han sett under de gångna dagarnas träningspass.

Är det några särskilda spelare som imponerat?
- Det är svårt att framhålla enskilda spelare, men Samuel Holmén och Daniel Nannskog har sett väldigt bra ut på träning, säger Lars Lagerbäck.

Det är inte lätt att slå sig in i den svenska ordinarie startelvan, men söndagens match mot Venezuela kan ge indikationer om vilka yngre spelare som under Sydamerika-turnén kan påbörja den långa vägen mot att ta en ordinarie plats i EM-slutspelet 2008. Men motståndarna i de kommande veckornas vänskapsmatcher är på intet sätt lätta att tas med.

Venezuela är visserligen ett land där baseboll, basket och skönhetstävlingar traditionellt sett är större folknöjen än fotboll. Men de senaste åren har intresset för fotboll ökat, inte minst på grund av att "vinotinto", som det rödklädda venezolanska landslaget kallas, i de senaste två VM-kvalen gjort ovanligt bra ifrån sig, även om det inte räckt hela vägen fram till VM-slutspel.

Det förefaller inte vara särskilt många svenska fans som tagit sig till Maracaibo för att se landslagets vänskapsmatch mot Venezuela. Men på träningen dök rapparen Douglas "Dogge" Léon upp för att visa sitt stöd för svenskarna.
- Det här är grymt! Jag har drömt hela mitt liv om den här matchen så när jag hörde att Sverige skulle spela mot Venezuela så var det klart att jag måste åka, säger Dogge som är på besök i landet för att hälsa på släktingar.
- Jag har beställt en särskild landslagströja, som är till hälften venezolansk och till hälften svensk - den ska jag ha på mig i morgon! säger Dogge med ett skratt.

Efter söndagens match vid den karibiska kusten väntar en resa upp på 2.500 meters höjd i Ecuador för svenskarna. Där är det sedan dags för ett dubbelmöte med det ecuadorianska landslaget den 18/1 och 21/1. Det kan bli en rejäl utmaning för svenskarna att klara av höjd- och klimatskillnaden.

Erik Gustafsson

DN 2007-01-13