Valsegraren Chávez lovar mer socialism

CUERNAVACA, MEXIKO. Venezuelas stridbare president Hugo Chávez omvaldes på söndagen med förkrossande marginal. När knappt 80 procent av rösterna var räknade hade Chávez fått 61,4 procent av väljarstödet, medan hans främste utmanare Manuel Rosales bara nådde 38,4 procent.

Det var en leende Hugo Chavez som utropade sig till segrare på söndagskvällen lokal tid. Från en balkong i presidentpalatset Miraflores i huvudstaden Caracas höll han ett segertal i vilket han lovade att intensifiera sin ”bolivariska revolution” som tack för det förtroende han nu fått.
- I dag inleds en ny fas som kommer att fördjupa och utvidga den bolivariska revolutionen på Venezuelas väg mot socialismen, sade Chavez inför jublande anhängare.
Strax därefter erkände sig oppositionens främste kandidat Manuel Rosales sig besegrad.
- Vi förlorade i dag, det ska erkännas, sade oppositionsledaren, som dock lovade att fortsätta kämpa för ”frihet och demokrati” i Venezuela.
Det faktum att han erkänner sig besegrad och väljer att arbeta inom ramarna för demokratins institutioner innebär i sig en kursändring för oppositionen, som länge hyst illa dolda förhoppningar om en militärkupp mot Chavez.
Efter ett misslyckat försök till militärkupp 2002 har dock Chavez stärkt sitt grepp om makten. Han har rensat ut motståndare ur militären, tagit kontroll över högsta domstolen och fått stöd av en majoritet i kongressen, sedan oppositionen bojkottade parlamentsvalen 2004.
I Rosales har den venezolanska oppositionen dock fått en frontfigur som kan mäta sig med Chavez. Den förre guvernören i delstaten Zulia har lyckats vinna stöd i stora delar av den venezolanska medelklassen med löften om att värna demokratin, bekämpa korruptionen och förbättra relationerna till omvärlden. Många av dem som oroas av Chavez allt större personliga maktambitioner gav sin röst till Rosales.

Erik Gustafsson

DN 2006-12-05