Minst tre döda i våldsamma kravaller i Mexiko

OAXACA, MEXIKO. Våldsamma kravaller rasade hela natten till söndagen i staden Oaxaca i södra Mexiko. Demonstranter som kräver delstatsguvernörens avgång satte eld på byggnader och sköt fyrverkeripjäser mot polisen, som svarade med tårgas och skarpa skott. Minst tre dödsoffer uppges ha krävts och hundratals har skadats.

Den annars så lugna och pittoreska kolonialstaden Oaxaca stod inte att känna igen på lördagskvällen. Eld- och rökpelare steg mot natthimlen från byggnader runt om i staden, vilka aktivisterna ansåg hade kopplingar till delstatsregeringen i Oaxaca. Ett tjugotal europeiska turister tvingades fly i panik från stadens busstation, som också angreps.

- Det var hundratals människor på gatorna, mitt i natten. De slog sönder fönster och satte eld på bilar på gatorna, berättar det tyska paret Christan Braun och Katharina Dietrich, som hamnade mitt i kaoset.

Några kvarter från hotellet som de flydde till och som även DN:s utsände bor på stod en domstolsbyggnad i full brand och tungt beväpnad polis sprang från gathörn till gathörn i jakt på demonstranterna. Civilbefolkningen gömde sig inomhus sedan en regeringstrogen radiokanal varnat för att polisen skulle skjuta mot alla de såg på gatorna. En annan radiokanal uppgav att minst tre personer dödats av civilklädda poliser.

Kravallerna utbröt sedan en stor demonstration som paraplyorganisationen APPO anordnade urartat. Tiotusentals demonstranter tågade på lördagen mot centrum för att ”omringa” de flera tusen federala poliser som sedan en månad ockuperar det stora Zocalotorget. Avsikten var att under 48 timmar fredligt belägra polisstyrkorna.

Till en början verkade det gå bra och en mänsklig mur bildades runt torget, som polisen spärrat av med taggtråd och stora pansarfordon. Men vid femtiden på eftermiddagen utbröt oroligheter vid en av avspärrningarna och när polisen sköt tårgas mot demonstranterna blev situationen okontrollerbar. Över hundra personer uppges ha skadats och flera hundra gripits. De gripna har förts till en flygbas utanför staden.

Det var i maj i år som lärarna i delstaten gick ut i strejk för att kräva högre lön och gratis skolmat för eleverna. Guvernören Ulises Ruiz vägrade då att förhandla och satte i stället in polis mot lärarnas tältläger. Det ledde till omfattande kravaller och flera dödsoffer.

Ett hundratal organisationer bildade paraplyorganisationen APPO för att ge stöd till lärarna och tillsammans lyckades de i juni ockupera hela centrumet i Oaxaca, sätta upp barrikader runt om i staden och tvinga president Fox att försöka förhandla fram en lösning.

Situationen har sedan dess förvärrats och minst 14 människor har dödats, många av dem i samband med att guvernörens civilklädda poliser skjutit urskillningslöst mot människor i närheten av barrikaderna. Otaliga personer har gripits godtyckligt och misshandlats svårt av dessa civilklädda poliser, som ofta och med chefsåklagarens goda minne hittar på grova brott som de gripna åtalas för.

Demonstranterna kräver att delstatsguvernören Ulises Ruiz avgår, eftersom de ser honom som ansvarig för polisens attacker. Men Ruiz vet att Mexikos nya president Felipe Calderon, som tillträder den 1 december, behöver stöd i kongressen från guvernörens parti, PRI. Han räknar därför kallt med att Calderon inte tvingar honom att lämna sin post.

En möjlig kompromisslösning är att Ruiz avgår efter den 1 december, eftersom han då suttit två år på posten som guvernör och därför enligt konstitutionen inte behöver utlysa nyval – ett val som vänsteroppositionen i så fall troligen skulle vinna. Det är dock mycket tveksamt om proteströrelsen kommer att acceptera att en av Ruiz närmaste tar över makten. Risken finns att konflikten då i stället förvärras i denna fattiga mexikanska delstat.

Erik Gustafsson

DN 2006-11-26