Syrien anklagar Israel för statsterrorism

DAMASKUS. Syriens president Bashar Assad kallade på söndagen det israeliska flyganfallet mot staden Kana för "statsterrorism". Samtidigt sade en syrisk minister till DN att en fredsuppgörelse förutsätter en "fullständig lösning" av konflikten mellan Israel och arabvärlden.

Buthaina Shabaan, minister med ansvar för syrier boende i utlandet, sitter och ser på teve när DN släpps in på hennes kontor i Damaskus utkanter. Hon är upprörd och gestikulerar mot bilderna från staden Kana som flimrar förbi på teven.

- Det är ett folkmord som pågår och det är riktat mot oss araber, säger hon.
Annons:

Det är ingen tvekan om att attacken mot Kana innebar en PR-mässig katastrof för israelerna och en motsvarande triumf för syrierna.

Det är talande att minister Shabaan sitter ensam på ett kontor och ser på en amerikansk tevekanal medan FN-byggnaden i Beirut vandaliseras. Telefonen ringer inte en enda gång under den halvtimme som intervjun pågår. Inga diplomater hör av sig.

- Vi har inte varit i kontakt med amerikanerna över huvud taget sedan det här kriget inleddes för 18 dagar sedan. De vill inte tala med oss. Européerna har vi bara haft sporadiska samtal med, säger Buthaina Shabaan.

Samtidigt har Syriens regering blivit allt öppnare i sitt stöd till Hizbollah, och kraven som landet ställer för en fredsuppgörelse ses som orealistiska av stora delar av omvärlden.

- Det krävs tre saker: först eldupphör, sedan fångutväxling och slutligen en stor uppgörelse om hela konflikten i Mellanöstern, säger Buthaina Shabaan.

Konkret innebär det att syrierna vill att Israel lämnar tillbaka Golanhöjderna och Sheebagårdarna, samtidigt som en tvåstatslösning i Israel-Palestina uppnås. I det sistnämnda ingår de palestinska flyktingarnas rätt att återvända och Jerusalems status.

Det krävs inget snille för att räkna ut att en sådan uppgörelse är avlägsnare än på mycket länge. I stället ökar spänningen mellan Syrien och Israel för varje dag.

På lördagskvällen bombade israeliskt stridsflyg en gränspostering mellan Syrien och Libanon, samtidigt som obekräftade medieuppgifter talade om stora truppsammandragningar på båda sidor om Golanhöjderna, det omstridda området mellan Israel och Syrien.

Enligt syriska medier har dessutom ett obemannat israeliskt spaningsplan skjutits ned av syriskt luftvärn, något som israelisk militär förnekar även om man medger "ett tekniskt missöde".

Israeliska poliskällor uppgav dessutom att den nya typ av långdistansraket som börjat användas av Hizbollah är tillverkad i Syrien.
- Det är inte sant! Den är absolut inte tillverkad i Syrien, säger Buthaina Shabaan.

Erik Gustafsson

Publicerat i DN den 30/7 2006.