Tiotusentals flyr ur Libanon

En av de största internationella evakueringarna efter andra världskriget pågår just nu i Libanon samtidigt som de israeliska flygbombningarna av tättbebodda områden fortsätter.

Enligt FN finns det omkring 500.000 flyktingar i Libanon varav tiotusentals är utländska medborgare.

Det var många som packade sina väskor i Beirut på tisdagen. Förutom de många svenska medborgarna befann sig 22.000 britter, 17.000 fransmän, 20.000 kanadensare, 8.000 amerikaner och tusentals andra utlänningar i Libanon när strider bröt ut i landet för en vecka sedan.

En del av dem har lyckats lämna Libanon på egen hand, men många är fortfarande kvar - strandsatta i ett land utan fungerande internationell flygplats och med vägar som är livsfarliga att färdas på.

På tisdagskvällen började ett antal örlogsfartyg och passagerarfärjor som chartrats av olika regeringar anlända till Beiruts hamn för att få fart på evakueringen. Samtidigt bussades människor i konvojer till den syriska gränsen.

Dessa konvojer hade fått säkerhetsgarantier av parterna i konflikten, men någon avmattning i striderna märktes annars inte under tisdagen, den israeliska offensivens sjunde dag.
Stridsflyg slog till mot mål i Beirut, Tripolis och Bekaadalen, där den shiamuslimska Hizbollahmilisen av tradition har ett starkt fäste.

Samtidigt fortsatte artilleribeskjutningen av mål i södra Libanon.

Minst 29 människor dödades i israeliska attacker och nio av dem uppgavs tillhöra en och samma familj. Sammantaget har över 230 libaneser dödats, de flesta av dem civila, sedan den 12 juli, då en grupp Hizbollahkrigare angrep en israelisk gränspatrull, dödade åtta soldater och tillfångatog två andra.

Israels regering har avvisat Hizbollahs krav på en fångutväxling och kräver i stället en villkorslös frigivning och ett avväpnande av gerillarörelsen. Dessutom lägger man stor del av skulden på Libanons regering.

Uppskattningsvis 100.000 libaneser har tvingats fly sina hem sedan striderna inleddes. Till skillnad från de utländska medborgarna är det oklart var de ska ta vägen. FN:s chef för humanitärt bistånd, Jan Egeland, varnade därför på tisdagen för att stora hjälpinsatser kommer att krävas.

Ett stort antal av Hizbollahs katjusjaraketer slog i går också ned i städer i norra Israel. Minst en person dödades i staden Nahariya. Den israeliska armén hävdade dock att antalet raketattacker minskar för varje dag, men lade till att de militära operationerna väntas pågå i flera veckor och att en markoffensiv "inte kan uteslutas".

Det kan innebära att det förbereds en återockupation av de delar av södra Libanon som i 22 år kontrollerades av israelerna, innan de slutligen drog sig tillbaka år 2000.
FN-chefen Kofi Annan fortsatte på tisdagen samla stöd för sin idé om att skicka en större internationell fredsstyrka till södra Libanon.

Han uttryckte hopp om att få europeiskt deltagande i en sådan styrka, sedan EU:s utrikesministrar uttalat försiktigt stöd för tanken.

Erik Gustafsson

Publicerat i DN den 19/7 2006.