Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Blair och Annan vill sända fredsbevarande styrka till Libanon

FN:s generalsekreterare Kofi Annan och Storbritanniens premiärminister Tony Blair föreslog på måndagen att en fredsbevarande styrka ska skapas för att garantera att Hizbollah inte använder södra Libanon som bas för raketbeskjutning. I gengäld skulle Israel upphöra med sina flyganfall.

- Det är enda sättet som vi kan få stopp på våldet, sade Tony Blair vid en presskonferens i S:t Petersburg, där han deltog vid G8-mötets sista dag.

Den brittiske premiärministern erkände dock att det kommer att ta tid att sammanställa en sådan insatsstyrka och att det förutsätter att parterna i konflikten godkänner dess legitimitet. Israels regering förklarade sig genast vara skeptisk till förslaget.
Annons:

- Jag tror inte vi är redo för en sådan lösning än. Vi befinner oss fortfarande i en fas där vi vill försäkra oss om att Hizbollah inte är förskansat vid vår norra gräns, sade en talesman för premiärminister Ehud Olmerts regering.

Fredstrevaren kom samtidigt som ihärdiga rykten cirkulerade om att en israelisk markoffensiv var nära förestående. Israel har hittills bara använt sitt flygvapen, artilleri och flotta för att attackera mål i Libanon, men under natten till måndagen genomfördes för första gången en markräd över gränsen.

Israeliska armétalesmän förklarade dock att det rörde sig om en "mindre och tillfällig aktion" mot några Hizbollahläger precis intill gränsen och att de specialtrupper som deltagit nu återvänt till den israeliska sidan.

Tusentals människor försökte ändå på måndagen ta sig norrut från de områden i södra Libanon som drabbats hårdast av de israeliska bombningarna. Tevebilder visade människor som gående och på alla andra tänkbara vis försökte ta sig bort från de områden där striderna rasar.

Samtidigt kom rapporter om att israeliskt stridsflyg för första gången bombat mål i norra Libanon. Två libanesiska arméposteringar förstördes och minst sex soldater dödades i en attack nära staden Tripoli.

Även i Beirut fortsatte angreppen mot misstänkta Hizbollahfästen i huvudstadens södra förorter. Mörka rökpelare steg på nytt från de stadsdelar där stora delar av den shiamuslimska befolkningen bor.

Sammanlagt ett trettiotal civila uppges ha dödats under måndagen till följd av de israeliska bombningarna i Libanon.

Men även Hizbollahs raketattacker mot städer i norra Israel fortsatte. Bland annat kollapsade ett trevåningshus i Haifa sedan en Katjusjaraket träffat det. En libanesisk tevekanal uppgav också att ett israeliskt F16-plan skjutits ned över Libanon under natten till måndagen.

En israelisk tevekanal rapporterade i gengäld att den israeliska regeringen planerade att attackera elverk och därmed slå mot hela Libanons energiförsörjning.

Andra civila installationer, som bensinstationer och fabriker, har redan sedan tidigare bombats av israelerna. Men att slå ut elförsörjningen skulle kunna utlösa en humanitär kris, något som inte minst visas av situationen i Gaza.

På måndagen besökte Irans utrikesminister Monouchehr Mottaki Syrien, där han levererade ett brev i vilket president Ahmadinejad garanterar iransk uppbackning till Syrien om Israel anfaller landet.

Det diplomatiska spelet pågick också i Bryssel, där EU:s utrikesministrar träffades för att diskutera den allt mer upptrappade situationen i Mellanöstern. Utrikesministrarna enades om att mana parterna till återhållsamhet, men inget entydigt krav på eldupphör ställdes.

Då var USA:s president George W Bush betydligt rakare i sina formuleringar, när han av misstag glömde slå av mikrofonen vid G8-mötet i S:t Peterburg på måndagen. Under ett privat samtal med Tony Blair, som av en slump sändes ut i kongressanläggningens interna tevesystem, sade Bush att "det man verkligen behöver göra är att få Syrien att säga åt Hizbollah att sluta upp med den här skiten".

USA:s utrikesminister Condolezza Rice planerar att resa till Mellanöstern med förhoppningar om att kunna mildra spänningarna i en region där Israel under flera dagar har bombarderat Libanon och där Hizbollah-milisen avfyrat raketer mot den judiska staten.

Rice återvänder till USA från Ryssland på måndagskvällen och kommer då att besluta om när det bär av till Mellanöstern.

Erik Gustafsson

Hizbollah har eldkraft i form av soldater, raketer och missiler

Enligt analytikern Nicholas Branford vid Jane’s Defence Weekly och underrättelsekällor i Israel och Libanon har Hizbollah:

600 heltidssoldater, 3 000–4 000 veteraner som kan mobiliseras och 15 000–30 000 reservister.

13 000 raketvapen av typ katjusja. En 107 mm variant med 11 kilometers räckvidd och en 122 mm variant med 20 kilometers räckvidd.

Omkring 100 iransktillverkade raketvapen av typ Fajr-3 med en räckvidd på 45 kilometer och Fajr-5 med 70 kilometers räckvidd.
Syrientillverkade raketvapen på 220 mm och en stridsspets på 90 kilo.

Iran tros ha försett Hizbollah med ballistiska missiler med en räckvidd på 200 kilometer och en stridsspets på 600 kilo.

Hizbollah skadade allvarligt ett israeliskt krigsfartyg utanför Beirut i förra veckan med iransk missil av typ C-802.

Källa: Reuters

Publicerat i DN den 18/7 2006.

You may also like...