Öde Beirut i orolig väntan

I Libanons huvudstad Beirut låg gatorna närmast öde på onsdagskvällen.
- Människor sitter hemma och ser på teve för att se vad som ska hända. Självklart är folk oroliga, säger svenskan Elisabet Sundström till DN.

Hon arbetar som informatör för Rädda Barnen i Beirut och har varit bosatt i staden i över fyra år. När DN når henne på telefon sent på onsdagskvällen lokal tid är hon fortfarande kvar på kontoret, där hon försöker hålla kontakt med anställda ute i landet.

- Tidigare i dag var små grupper av Hizbollah-anhängare ute på gatorna och sköt i luften med gevär för att fira, men i övrigt har det varit lugnt här. Vi rekommenderar ändå våra anställda att hålla sig inomhus och att inte besöka palestinska flyktingläger, säger Elisabet Sundström.

Cirka 450 svenska medborgare befinner sig i Libanon för närvarande, uppskattar Pierre Saad på det svenska konsulatet i Beirut.

- De flesta finns i eller omkring huvudstaden. Det är ytterst få, kanske max två eller tre stycken, som finns i de södra delarna av landet, säger Pierre Saad till DN.

Tills vidare har svenska UD inte ändrat sina rekommendationer när det gäller resor till Libanon och inga uppmaningar om extra försiktighet har heller gått ut till de svenskar som befinner sig i landet.

- Men vi följer självklart noga hur situationen utvecklas, säger Pierre Saad.

Erik Gustafsson

Publicerat i DN den 13/7 2006.