Bombatattentat kan ha band till al-Qaida

Radikala grupper i Kashmir och en ökänd gangsterkung med band till al-Qaida var på onsdagen polisens huvudmisstänkta för de sju samordnade bombattentaten mot pendeltåg i Bombay. Samtidigt började livet i mångmiljonstaden långsamt återgå till det normala.

Utredare hade börjat gå igenom de sönderbombade tågen och stationerna i den indiska staden Bombay efter tisdagens bombdåd.

Enligt ett högt polisbefäl orsakades explosionerna troligen av tidsinställda bomber uppgav den brittiska etermediekanalen BBC.

Monsunregnet hällde ned över de tusentals pendlare som stod och väntade på tågperrongerna tidigt på onsdagsmorgonen i norra Bombay. Trots att minst 183 människor dödades och över 700 skadades när förstaklassvagnar förvandlades till dödsfällor dagen innan, så var det ändå många som var tvungna att ta tåget.

-Visst är det lite otäckt, men vi har inget val. Vi måste ju arbeta, sade 24-åriga Amita Rane till Reuters utsände.

Tågtrafiken började fungera redan i gryningen och befolkningen uppmanades att fortsätta med sina vanliga sysslor och sända sina barn till skolan. Samtidigt höjdes säkerheten i många städer runt om i Indien och polisens närvaro på offentliga platser var större än normalt.

-På kvällen efter attentaten blev det fullständigt kaos i trafiken här i stan, men nu har livet börjat återgå till det normala, berättar K C Mehra, Sveriges honorärkonsul i Bombay.

Han påpekar att det inte är första gången som Bombayborna råkar ut för terrordåd. Många minns fortfarande de koordinerade attackerna i mars 1993, då tretton bomber exploderade vid olika finansiella centrum i staden.

Hjärnan bakom den operationen ansågs vara Dawood Ibrahim, en mäktig muslimsk gangsterboss i Bombays undre värld som ville hämnas hindunationalisters attack mot en viktig moské.

Han har i alla år lyckats undgå rättvisan och allt tyder på att han fortfarande kontrollerar sitt underjordiska imperium, men nu från en okänd ort i Pakistan. Där har Ibrahim, enligt underrättelseuppgifter, fått nära kontakt med Lashkar-e-Toiba, den Kashmirbaserade organisation som indisk polis på onsdagen utsåg till huvudmisstänkt för tisdagens tågbomber i Bombay. En koppling till Dawood Ibrahim är inte osannolik.

-Lashkar-e-Toiba är den enda av de radikala organisationerna som har kapacitet att utföra en så här avancerad operation i dag. Och jag tror att Dawood Ibrahim har ett finger med i det här på något sätt utan hans kontaktnät är det svårt att genomföra något sånt här i Bombay, säger Suba Chandran, som forskat om Kashmirkonflikten vid Institute for Peace and Conflict Studies i New Delhi, till DN.

Att en representant för Lashkar-e-Toiba på onsdagen förnekade att organisationen varit inblandad avfärdar han.

-De har inte tagit på sig något av sina tidigare attentat heller.

På onsdagen rapporterade nyhetsbyrån AFP att sex människor skadats i en granatattack i Kashmir. Granaten kastades på turister i färd med att gå ombord på en buss i turistorten Gulmarg. Tre av de skadade kommer från New Delhi och tre kommer från Kashmir.

I den flora av spekulationer som uppstått efter dåden har många pekat mot Usama bin Ladin och al-Qaida, inte minst på grund av likheterna med attentaten i Madrid och London. Men några direkta kontakter mellan Lashkar-e-Toiba och al-Qaidas ledning är inte dokumenterade. Däremot hade Lashkar-e-Toiba under en tid goda relationer med talibanerna i Afghanistan.

Gangsterkungen Dawood Ibrahim skulle kunna vara länken till al-Qaida, då han misstänks ha fått träning i ett terroristläger i Afghanistan före den 11 september 2001 och dessutom tros göra affärer med både talibanerna och al-Qaida i samband med skeppandet av narkotika läs heroin till Västeuropa.

Av den anledningen stämplade USA:s regering honom som "global terrorist" 2003 och inledde förhandlingar i FN för att försöka frysa hans tillgångar på olika sätt. Men fram till nyligen uppgavs han leva gott i Pakistan, där han bland annat tros ha beskydd av vänner inom den pakistanska säkerhetstjänsten ISI.

Erik Gustafsson
Jesper Huor

Publicerad i DN den 12/7 2006.