Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

USA hoppas på kubanskt regimskifte

Bara en månad är kvar till Fidel Castros 80-årsdag och i USA växer hoppet om ett regimskifte efter hans död. De två närmaste åren satsar Bushadministrationen motsvarande 570 miljoner kronor på stöd till oberoende medier och oppositionella på Kuba.

När det amerikanska stödpaketet presenterades på tisdagen förklarade president George W Bush att avsikten med det är att "stödja det kubanska folkets övergång från förtryck till frihet".

I praktiken kommer mycket av pengarna att gå till att ge kubanerna tillgång till oppositionella teve- och radiosändningar, såväl marksända som med satellit och internet. Men en ansenlig del av pengarna väntas också slussas till de krafter i det civila samhället som motsätter sig enpartistyret.
Annons:

Det handelsembargo som USA sedan länge riktar mot Kuba kommer att ligga fast, men Bushadministrationen lovar omfattande humanitärt bistånd om och när en eventuell övergång till flerpartistyre sker.

I Havanna mottogs den amerikanska satsningen inte oväntat med irritation.

- Det här kommer inte att förgöra vår nation. Det kommer de inte att lyckas med. Men det kommer att orsaka sorg och lidande för enskilda individer i vårt land, sade Ricardo Alarcon, talman i Kubas nationalförsamling och en av flera tänkbara efterträdare till Fidel Castro.

Den hetaste kandidaten till att bli ny president är Fidels fem år yngre bror Raúl Castro, som för närvarande är vicepresident. Inför Fidels 80-årsdag den 13 augusti verkar det som om den kubanska ledningen vill ge Raúl en något högre profil, något som kan tolkas som ett första steg mot ett eventuellt tronskifte.

Det är under denna övergångsperiod som den amerikanska regeringen vill sätta in stöten. I en rapport som presenterades samtidigt som den ekonomiska storsatsningen skriver bland andra utrikesminister Condoleezza Rice och handelsminister Carlos Gutierrez att Venezuelas vänsterradikale president Hugo Chavez antagligen kommer att göra allt för att hindra ett regimskifte på Kuba. Men, skriver de, "svagheten i axeln Kuba-Venezuela är i själva verket Kuba, eftersom ledarna där inte kan stödja sig på någon legitimitet efter allmänna val".

Erik Gustafsson

Publicerat i DN den 12/7 2006.

You may also like...