Bombdåd mot pendeltåg i Bombay

Mitt i värsta rusningstid på tisdagen exploderade sju kraftfulla bomber på olika pendeltåg och perronger i Bombay. Minst 135 människor dödades och över 250 skadades i attackerna, uppgav indisk polis.

Klockan fem i halv sju på kvällen lokal tid exploderade den första bomben vid stationen Bhayander, en förort väster om Bombays stadskärna, uppger tv-kanalen CNN-IBN. Strax därefter inträffade explosioner i tåg och på perronger vid de närliggande stationerna Khar, Mahim, Matunga, Jogeshwari och Borivili.

Ytterligare en sprängladdning detonerade ungefär samtidigt på ett pendeltåg som befann sig mellan stationerna Khar och Santacruz. Polis fann strax därefter en annan, odetonerad sprängladdning vid stationen Borivili. Den desarmerades snabbt av polismän på platsen.
Annons:

Ögonvittnen beskriver fruktansvärda scener, där tågen slitits upp som konservburkar av kraften i sprängladdningarna.

Det ligger kroppsdelar utspridda överallt och lokala affärsinnehavare springer ut på spåren för att hjälpa dem som kastats dit av tryckvågen, sade en korrespondent för CNN-IBN som befann sig i ett av tågen när attackerna inträffade.

De första uppgifterna tydde på att flera av attentaten riktades mot vagnar där enbart män färdades. Och enligt vittnesuppgifter till brittiska BBC var explosionerna så kraftiga att passagerare i angränsande vagnar trodde att tåget träffats av blixten.

Polisen ville dock på tisdagskvällen inte spekulera i vilken typ av sprängmedel som kunde ha använts i attentatet. Det var heller inte klart om det rörde sig om självmordsattentat eller fjärrutlösta bomber.

Alla pendeltågslinjer i staden stängdes omedelbart av myndigheterna och polisen inledde ett frenetiskt sökande efter fler bomber.
För många av de boende i 16-miljonersstaden Bombay är pendeltågssystemet det enda realistiska transportalternativet och hundratusentals indier fick därför finna sig i att ta sig hem från arbetet bäst de kunde. Drygt sex miljoner indier använder sig av pendeltågssystemet varje dag.

Indiens premiärminister Manhoman Singh fördömde attacken i starka ordalag och manade befolkningen till lugn.

Jag vill uppmana folk till att behålla lugnet, inte lystra till rykten och fortsätta med sina dagliga aktiviteter som normalt, sade Singh.

Ingen grupp eller organisation hade ännu på tisdagskvällen tagit på sig skulden för attentaten, men indisk säkerhetstjänst uppgav att den haft viss underrättelseinformation som tydde på att en attack planerades.

Tidigare på tisdagen dödades åtta människor i den indiska delen av Kashmir i granatattacker som utfördes av separatister. Det spädde på spekulationer om att islamistiska organisationer i Kashmir kunde ligger bakom dåden.

Sten Widmalm, som är statsvetare vid Uppsala universitet och har forskat om extremism i Kashmirkonflikten, utesluter inte att det kan vara så.

Relationerna mellan Indien och Pakistan har förbättrats på senare tid och militanta grupperingar i Kashmir kan vilja motverka det på det här sättet. Men det är vanskligt att spekulera om sådant i det här skedet, säger Sten Widmalm till DN.

Men effekten kommer att bli att den redan försvagade indiska regeringen kommer att bli pressad att inta en hårdare linje mot Pakistan av hindunationalisterna, säger han.

Pakistans president Pervez Musharraf gick snabbt ut och fördömde dåden, som han beskrev som en "vidrig terroristattack". Även USA:s regering fördömde attackerna i starka ordalag.

Erik Gustafsson

Bombay

17 miljoner människor bor i Bombay på den indiska västkusten. Staden är en av de fem folkrikaste i världen.

Bombay är Indiens ekonomiska centrum. De flesta av landets storföretag har sina huvudkontor där. Den viktigaste börsen har sitt säte i Bombay. I staden finns också den jättelika filmindustrin Bollywood.

För fattiga indier än Bombay drömmarnas stad. Tusentals immigranter från andra delar av landet kommer varje dag till staden på jakt efter jobb.

Efter krav från hinditalande har stadens oficiella namn ändrats till Mumbai.

Publicerat i DN den 12/7 2006.