Det drar ihop sig

...till TV-debatt. Hela den mexikanska politiska klassen är uppjagad till bristningsgränsen över kvällens stora rysare - den sista stora TV-debatten mellan presidentkandidaterna före valet den 2 juli. Mycket talar för att den blir avgörande. För den här gången är alla med.

Även socialdemokraten Andres Manuel López Obrador, som säkert ångrar bittert att han inte deltog i den förra TV-debatten, som ägde rum för en dryg månad sedan.

Då var han så säker på att segra i valet att han öppet sade att han inte hade något att vinna på att delta i en debatt där alla skulle angripa honom. Men arrogansen straffade sig.

Vakumet som López Obrador lämnade efter sig i rutan (i form av en tom stol som symboliskt lämnades på hans plats) fylldes av högerkandidaten Felipe Calderon. Och när PRI-kandidaten Roberto Madrazo gjorde bort sig fullständigt kunde inget hindra Calderon från att surfa iväg på en våg av gynnsamma opinionssiffror. Han gick till och med om och förbi Lopez Obrador, som fick krypa till korset - det vill säga till TV-kanalerna - och be om förlåtelse.

Inför kvällens debatt har några smygfilmade videosnuttar fått stor uppmärksamhet trots att de ännu inte visats offentligt. En argentinsk affärsman, Carlos Ahumada, som har ett horn i sidan till López Obrador sedan han fängslats för korruption i Mexico City, har lovat att sprida dessa videoupptagningar, som sägs visa några av den socialdemokratiske kandidatens nära medarbetare när de tar emot mutor.

Nu på morgonen sköt någon med maskingevär mot den bil som Carlos Ahumadas fru och tre barn färdades i. Bilen var dock skottsäker, så affärsmannens familj klarade sig helskinnade ur attentatet... men som ni förstår antog dramat genast närmast episka mått.

President Fox fördömde snabbt attacken och PRD-ledningen i Mexico City likaså. Men Carlos Navarrete, som kandiderar till senaten för PRD, menar att det minsann kan ha rört sig om ett "arrangerat attentat", listigt uttänkt för att skada López Obrador ytterligare inför kvällens debatt.

Ay, Mexico... visst är det charmigt?

För övrigt, kan någon förklara för mig varför högerextremister, AFA-aktivister och rojalister ska få ledigt från skolan/jobbet för att ställa till problem? Men okej, det är inte min sak att tycka till om helgdagars vara eller inte vara. Så istället ägnar jag mig åt att knyta ihop säckar.

Det drar nämligen i ihop sig på fler än ett sätt. I morgon kväll lyfter planet mot Sverige, snart börjar fotbolls-VM och en och annan fika rycker närmare.

PS. I går kväll åt jag för första gången tacos al suadero här i Mexico City. Dessa tacos är typiska för stan och innehåller nån sorts nötkött (oklart vilken del, men gott är det!). R åt tacos de cabeza (huvud) och lengua (tunga). Ställer mig lite avvaktande till dessa primörer. Förresten - i boken som jag översätter blir Elias Contreras dålig i magen av tacos al suadero. Men än så länge delar jag inte hans öde. Ta i trä.