Mexico City

Jag har just ätit åtta tacos al pastor med en pepsi cola och lidit svårt tillsammans med de andra besökarna vid gatuköket nere i korningen. Inte på grund av våra tacos, som tvärtom var utsökta, utan för att Mexikos landslag i fotboll missade chans på chans i landskampen mot Kongo.

Jämrandet kring tacostånden vid tunnelbanestationen Revolucion kom i stötar. Det stod 2-1 till Mexiko när jag gick, men som de sumpade chanser kunde det ha stått 5-1.

Den 9 juli är det final i fotbolls-VM och många mexikaner hyser naturligtvis en mer eller mindre realistisk förhoppning om att deras landslag fortfarande ska finnas kvar i turneringen då.

En vecka dessförinnan, den 2 juli, är det presidentval i Mexiko. Det är minst sagt en explosiv kombination. Och om man ska tro på opionionsundersökningarna så är kandidaten för regerande högerpartiet PAN som gynnas mest om "El Tri" går långt i VM. Över 60 procent av väljarna anser att Felipe Calderon är den som bäst hejar fram laget.

Men politik handlar som bekant inte bara om fotboll. Som i dag, fredag, när tusentals människor demonstrerade mot de sexuella övergrepp som ett oroande stort antal kvinnor säger sig ha blivit utsatta för av polis i samband med massgripandena i San Salvador Atenco för en vecka sedan. Nyheten om övergreppen har dominerat medierna här det senaste dygnet och med bara knappt två månader kvar till valet är stämningen minst sagt spänd.

Jag fick nys om demonstrationen när jag fortfarande något jetlaggad var inne i centrum och fixade en kontantkortstelefon. En ung man med sminkade ögon och piercings på diverse ställen stod och delade ut flygblad om demonstrationen nära muséet Bellas Artes. Han förklarade att en inte helt oviktig deltagare i demonstrationen var Subcomandante Marcos. Och att den började om... en halvtimme.

Jaha, så mycket för den lediga dagen. Tillbaka till hotellet för att hämta utrustning, sen snabbt iväg. Då börjar det åska. Och regna.

Det blev en blöt eftermiddag. Klafs klafs i skorna. Och fyra timmars gående och stående. Men också en del bra bilder. Marcos gick mycket riktigt i demonstrationen och höll ett tal i närheten av presidentbostaden Los Pinos.

Själva talet innehöll inte så mycket nyhetsmässigt, men det är uppenbart att Marcos bidrar till polariseringen genom att uppmana till protestaktioner, som de vägblockader som genomfördes av studenter i går. Kampanjstrategerna för socialdemokraten López Obrador är inte alls förtjusta i det, då de tror att det gynnar PRI och regerande PAN.

Men även om Marcos är fixstjärnan, så var de anhörigas vrede över övergreppen ledmotivet i demonstrationen. En mor till två ungdomar som gripits och misshandlats höll ett starkt tal.

Till sist: min ankomst till stan i går var precis så där som man vill att den ska vara. Utsikten från planet när piloten gör en extra sväng över staden för att kompensera för de tre timmarnas försening och husen som sträcker sig så långt ögat når under en lätt slöja av smogg. Tänk att smogg kan vara så vackert. Mexico lindo.