Virus hot mot Spaniens tjurar

Spaniens tjurfäktare har snart inga tjurar att kämpa mot. Ett virus sprider sig bland de bästa tjurarna och branschens företrädare beskriver krisen som den värsta på över hundra år.

De spanska myndigheterna stoppar nu alla transporter av tjurar från regionerna Andalusien, Extremadura och Castilla-La Mancha i Spanien. Orsaken är att man vill hindra spridningen av det virus som orsakar den så kallade blåtungesjukan.

Symtomen är bland annat feber, blodig diarré och en blåaktig ton på tungan till följd av dålig blodcirkulation.

Av de tjurar som används vid tjurfäktningar runt om i landet kommer hela 65 procent från de bannlysta regionerna. Där ses myndigheternas påbud som ett rött skynke av uppfödarna.

- Hela vår verksamhet är i fara. Vad ska hända med vår kultur, alla våra folkfester?! frågar sig Eduardo Miura, som är ordförande i de spanska tjuruppfödarnas intresseorganisation, UCTL.

Om han sliter sitt hår, som matadoren i den tecknade filmen om tjuren Ferdinand, framgår inte när DN når honom på en raspig telefonledning, men det är tydligt att Eduardo Miura och de andra i tjurfäktningsbranschen är upprörda över de restriktioner som de spanska myndigheterna har lagt på djurtransporter.

- Det handlar bara om en förkylning! De flesta av tjurarna får inte ens några symtom, framhåller Eduardo Miura.

Men att de spanska myndigheterna vill hindra spridningen av blåtungesjukan beror främst på farorna för fårnäringen.

- Medan nötkreatur ofta bara får en lätt feber, så blir får rejält sjuka och dör i sjukdomen, säger Stefan Ahlenius, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Viruset smittar inte direkt mellan djuren, men en liten mygga med det latinska namnet Culicoides har tagit på sig rollen som smittbärare. På så vis kan en tjur som bär på viruset smitta ett får.

Men tjuruppfödarna ger inte mycket för myndigheternas oro.

- I dag är vi 20.000 personer som arbetar med boskapsuppfödning i Spanien. Det här är inte bara ett hårt slag mot oss, utan också mot alla dem som livnär sig av kommersen som uppstår vid festivalerna, säger Eduardo Miura.

Den stora San Fermin-festivalen i Pamplona i juli, med den traditionella tjurrusningen, sägs vara hotad av transportförbudet. Men bristen på tjurar kommer också att slå mot alla de små festivaler som varje år anordnas runt om i landet. Varje mindre spansk stad med självaktning vill ha en festival som kretsar kring tjurfäktning.

- I medelhavsområdet är tjurfäktning en tusenårig tradition. Om viruset visar sig vara svårt att få bukt med och om vi inte får dispens från myndigheterna, så hotas en viktig del av vårt kulturarv, säger Eduardo Miura.

Men de tjurar som inte kan fraktas till tjurfäktningsarenorna klagar troligen inte över situationen. Några faller för åldersstrecket och kommer därför att slaktas, men de andra får avnjuta ännu en tid av lugn och ro i de hagar där de fritt får ströva omkring och lukta på blommorna.

Erik Gustafsson

DN 2005-03-16