“Vi ska vara en spark i röven”

Maria-Pia Boëthius kallar det en feministisk räd in i regering och riksdag. Gudrun Schyman säger att politiken inte ska få vara pat-riarkal längre. DN har talat med fem ledande feminister som alla är inriktade på en feministlista i valet 2006. Planen är att bilda partiet före sommaren, erfar DN.

Gudrun Schyman har tappat räkningen på vilken gång i ordningen hon försöker väja undan för en journalists frågor om hon ska bli partiledare för ett nytt feministparti den 8 mars. Nu rinner sinnet över.

- Jag så jävla trött på de här frågorna! Det började sent i går kväll och sedan har det ringt precis hela dagen! Ni journalister lever i er egen värld! Det som förut var en spekulation ses nu som en fullständig sanning!

Gudrun Schyman slår ilsket ut med armarna:

- Vad händer när det inte presenteras något parti den åttonde mars? Jo, väldigt många kvinnor blir besvikna. Och vart kommer de att rikta den besvikelsen? Jo, bland annat till mig!

Det finns långt gångna diskussioner om att bilda en feministlista inför valet 2006. Enligt vad DN erfar finns det till och med en preliminär tidsplan, som innebär att listan eller partiet presenteras före sommaren. Dock inte redan den 8 mars. En viktig fråga för nätverket bakom listan är att höja kvinnolönerna, och framåt maj kan det komma att bli en ny Kommunalstrejk. Då vill feministlistan och nätverket kring den vara i gång.

Maria-Pia Boëthius var med och skapade stödstrumporna inför valet 1994. Då, liksom nu, sade man att man skulle bilda en kvinnolista inför riksdagsvalet. Det blev inget parti den gången, men nu intygar Boëthius att det är på allvar:

- Det jag tänker mig är en räd in i riksdagen och regeringen. Det kan handla om att ändra lagar, ordna ett jämställdhetsutskott och kanske ett jämställdhetsdepartement. Vi ska vara en spark i röven på allt och alla, säger hon och skrattar.

Enligt Maria-Pia Boëthius är det framför allt en lista till riksdagsvalet som är aktuellt.

- När vi för samtal finns det saker som vi märker att vi inte kan enas om. Föräldraförsäkringen är en sådan fråga. Därför tror jag att personval är en bra form, även om man självklart måste ha en gemensam grund, säger hon.

Anna-Klara Bratt var tidigare chefredaktör för den tidningen Arbetaren. Hon talar om ett nytt parti som en politisk chockterapi.

- Frustrationen och vreden bland kvinnor finns över alla partigränser. Ett nytt politiskt parti skulle kunna bli en form av direkt aktion, ett engångsparti som skickar chockvågor inom samtliga politikområden och lägger ett könsperspektiv på all offentlig verksamhet.

En fjärde feminist som är med och diskuterar är Kit Larsen, från riksorganisationen Kvinnor utan gränser.

- Det pågår djupa och intensiva samtal. Den politiska grunden är klar, men det är fortfarande oklart vilken form det ska ta sig, säger hon.

Riksförbundet för Sveriges kvinnojourer, ROKS, har 130 kvinnojourer som medlemmar. Ordföranden, Ireen von Wachenfeldt, stöder tanken på att bilda ett feministparti.

- Jag tror att det är många i vår organisation som kommer att stötta ett feministparti. Själv tycker jag att det låter strålande, säger hon.

Runt om i landet bildas det nu feministiska nätverk. Flera har bildats efter att Gudrun Schyman haft möte i trakten.

Ewa Andersson från Råneå i Norrbotten är en av de feminister som inspirerats av Schyman. Hon håller nu på att bilda ett feministiskt nätverk.

- Vi arbetar nu med en politisk plattform och avvaktar det som pågår kring Gudrun på riksplanet.

Erik Gustafsson och Ewa Stenberg

DN 2005-03-04