Valet i Afghanistan skjuts upp

President Karzai bekräftade ryktet när USA:s utrikesminister kom på besök. Parlamentsvalen i Afghani­stan skjuts upp till september i år.

Det sade president Hamid Karzai efter ett möte på torsdagen med USA:s utrikesminister Condoleezza Rice. Samtidigt dödades fem personer i ett attentat i staden Kandahar.

När Condoleeza Rice besökte Kabul på torsdagen var säkerhetsåtgärderna rigorösa. Vid en gemensam presskonferens med president Karzai förklarade Condoleezza Rice enligt Reuters att USA ser närvaron i Afghanistan som ett långsiktigt åtagande:

- Vi har lärt oss vad som händer när vi inte är långsiktiga i vårt agerande, sade hon och syftade på hur USA vände blickarna bort från Afghanistan efter Sovjetunionens tillbakadragande från det dåvarande grannlandet 1989.

Condoleezza Rice berömde också den afghanska regeringen för de demokratiska framsteg som gjorts i landet, inte minst vid presidentvalet i oktober. President Karzai tog tillfället i akt att bekräfta det ihärdiga ryktet om att parlamentsvalen, planerade att hållas i maj, ska senareläggas.

- Den statliga valkommissionen har beslutat att skjuta upp parlamentsvalen till september, sade Karzai och skingrade därmed alla tvivel.

Valet har skjutits upp flera gånger, vilket Karzai förklarade med "tekniska problem". I klartext handlar det om svårigheterna att upprätta en korrekt vallängd. En fullständig folkräkning har på grund av landets många år av krig inte kunnat göras sedan början av 1980-talet.

Samtidigt som Hamid Karzai mötte Condoleezza Rice i Kabul exploderade två fjärrutlösta bomber i staden Kandahar i södra Afghanistan. En taxi slets itu av den ena explosionen och fem personer dödades.

Attentatet är det värsta i landet sedan augusti förra året och mycket tyder på att förövarna tillhör talibangerillan.

Kandahar var i många år ett viktigt fäste för talibanerna, vars ledning tvingades fly till gränsområdet intill Pakistan efter det att amerikanska styrkor hjälpt deras motståndare i Norra alliansen till makten 2002.

Haider Reza, biträdande utrikesminister i Afghanistan, sade vid ett besök i Sverige i förra veckan att han fruktar att talibangerillan under våren och sommaren kommer att intensifiera sina attacker.

- Den utgör inget direkt hot mot regeringen men kan ställa till problem i södra delen av landet, sade han till DN.

Ett annat stort och växande problem för den afghanska regeringen är opiumhandeln. Sedan talibanernas fall har de röda vallmofälten blivit betydligt fler på den afghanska landsbygden.

Condoleezza Rice uttryckte oro för att opiet, som kan förädlas till heroin och morfin, svarar för en stor del av Afghanistans ekonomi. FN beräknar att opiumhandeln utgör 60 procent av Afghanistans totala export, och USA:s utrikesdepartement har tidigare varnat för att landet riskerar att förvandlas till en "narkotikastat".

Amerikanska underrättelsekällor uppger att al-Qaida och talibanerna finansierar en stor del av sin verksamhet genom opiumhandeln. Men de som tjänar mest på den är lokala krigsherrar, vilka ofta är klanledare med inflytande över ett visst geografiskt område.

Det är inte minst för att hålla dem i schack som den afghanska regeringen är beroende av de 18.000 amerikanska soldater som befinner sig i landet.

Erik Gustafsson

DN 2005-03-18