USA oroas av människosmuggling

Terrorister kan försöka ta sig in i USA från Centralamerika med hjälp av människosmugglare och drogkarteller. Det fruktar USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld, som på torsdagen besöker Guatemala.

Bushadministrationen varnar för vad som beskrivs som ett ökat samarbete mellan den organiserade brottsligheten och terrornätverket al-Qaida. I Guatemala har flera larmrapporter kommit de senaste åren om att narkotikakarteller infiltrerat stora delar av statsapparaten.

Det som oroar den amerikanska regeringen är inte minst risken för att terrorister ska kunna ta sig in i USA via landets "bakdörr", gränsen till Mexiko. Varje år korsar hundratusentals människor floden Río Grande med hjälp av människosmugglare. För en guatemalan är priset på svarta marknaden 50 000 kronor för en enkel resa till USA, men det garanterar inte någon säker framkomst.

När Donald Rumsfeld kommer till Guatemala City i dag, torsdag, väntas han kräva bättre gränskontroller och en intensifierad kamp mot drogkartellerna av landets regering. Sedan 2001 står Guatemalas och Mexikos regeringar under hård press att hindra flödet av illegala invandrare till USA.

Rumsfeld kommer att mötas av demonstranter som under de senaste veckorna arrangerat protester mot Guatemalas deltagande i det nya frihandelsavtalet Cafta.

Dessa kritiker fruktar att frihandel mellan USA och de centralamerikanska länderna kommer att slå hårt mot det redan krisdrabbade guatemalanska jordbruket. Men landets president Oscar Berger står fast vid att det är ett nödvändigt steg för att få Guatemalas haltande ekonomi på fötter.

Protesterna är ett tecken på att Guatemala fortfarande är ett polariserat land, såväl ekonomiskt som politiskt, nio år efter det att fredsavtalet mellan vänstergerillan och regeringen skrevs under.

Men trots kritiken finns det tecken på att situationen i landet förbättras i vissa avseenden. Efter de 36 åren av inbördeskrig börjar befolkningen nu ställa krav på sina folkvalda, en utveckling som leds av bland andra fredspristagaren Rigoberta Menchú.

Rädslan för att engagera sig politiskt börjar också avta i Guatemala. I byn Pueblo Nuevo i västra delen av landet mötte DN tidigare i år en småbonde och mamindian vid namn Marcial Perez Maroquin. Han är medlem i ett kaffekooperativ, något som för tio år sedan hade inneburit risk att bli stämplad som kommunist och därmed fara för livet. I dag vågar han tala öppet om kooperativet.

- Det känns bra att vi är enade och hjälps åt här i byn. Förr, under kriget, var vi rädda. Då arbetade var och en för sig själv, men nu kan vi samarbeta och få lite bättre betalt för vårt kaffe.

Erik Gustafsson

DN 2005-03-24