Tony Blair får gehör för terrorlagstiftning

LONDON. Med färska opinionssiffror i ryggen sade premiärminister Tony Blair på tisdagen att han inte tänker ge efter en tum i kampen mot terrorismen. Polisen hittade under dagen misstänkt sprängmedel i ett garage nära två av de jagade bombmännens hem.

Det var en självsäker Tony Blair som mötte världspressen på tisdagen. En opinionsundersökning gjord av tidningen The Times visar att premiärministern har ett kompakt stöd av britterna, hans popularitet har inte varit större på över två år och var tredje britt vill att han omprövar sitt beslut att avgå under denna mandatperiod.

- Vi kommer inte att komma åt det här problemet och dess orsaker förrän vi konfronterar terroristerna på varje tänkbar nivå - och då menar jag inte bara metoderna utan även deras idéer, sade Blair vid den drygt en timme långa presskonferensen.

Tidigare under dagen hade inrikesminister Charles Clarke träffat de båda oppositionsledarna, Michael Howard och Charles Kennedy, för att diskutera den kommande antiterrorlagstiftningen, som parlamentet kommer att få ta ställning till i oktober.

Howard och Kennedy sade sig i stort vara överens med regeringen, men de båda ställde sig dock tvekande till förslaget om att polisen ska få hålla en person fängslad utan någon formell anklagelse i upp till tre månader, mot dagens två veckor.

I sitt framträdande stod Tony Blair dock fast vid att förslaget ska bli verklighet. Han talade sig även varm för idén att förbjuda så kallad förberedelse och anstiftan till terrorism. Det kan innebära att det blir straffbart att sprida skriftlig eller annan information som stödjer terrorverksamhet.

- Attentaten 11 september fick mig att vakna. Vet ni vad jag tror är problemet? Att en stor del av världen somnade om igen, sade Blair.

Samtidigt fortsatte Scotland Yard jakten på de misstänkta männen bakom torsdagens attentatsförsök. I arbetarförorten Southgate i nordöstra London hittade polisen en misstänkt bombfabrik i ett garage nära det höghus där två av de misstänkta männen bodde fram tills nyligen.

När DN kommer fram till tolvvåningshuset i den sömniga betongförorten står tre gymnasiekillar utanför portuppgången och bläddrar vantroget i en tidning.

- Jag brukade spela fotboll med dem, de var riktigt bra, säger Bhavesh Gorani och ser med rynkad panna på bilderna av de misstänkta självmordsbombarna.

De båda jagade männen bodde i en lägenhet på nionde våningen i höghuset, där nu kriminaltekniska undersökningar pågår. Yasin Hassan Omar, 24 år, och Muktar Said-Ibrahim, 27, kom ursprungligen från Somalia respektive Eritrea, men Said-Ibrahim uppges ha fått brittiskt medborgarskap för ett par år sedan.

- Min familj bor två våningar under dem, på sjunde våningen. Men polisen har inte evakuerat oss än, säger Bhavesh Gorani lite oroligt och ser ut över de avspärrade garagebyggnaderna intill huset.

- Det var ett tag sedan jag såg dem sist. Men två andra män bor också där, säger han.

Sannolikt var det dessa båda andra män som polisen grep på måndagen med stöd i den rådande terrorlagstiftningen. De förhörs nu för att polisen ska få uppgifter som kan leda dem till de misstänkt ansvariga för bombdåden.

Erik Gustafsson

DN 2005-07-26