Politisk uppladdning inför kvinnodagen

I morgon, på internationella kvinnodagen, är allt upplagt för en rykande duell. I ena ringhörnan socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog och hennes nätverk Feministas. I den andra Gudrun Schyman, som förnekar att det finns någon motsättning.

Uppladdningen i medierna har pågått i veckor, som inför en viktig fotbollsmatch. Det har spekulerats om laguppställningar, taktikbyten och nyckelspelare. I torsdags skrev tidningen Metro att Schyman skulle tillkännage sitt parti i dag den 8 mars och därmed stjäla uppmärksamhet från Marita Ulvskogs presentation av nätverket Feministas.

Men de källor som DN talat med förnekar att något nytt feministparti kommer att tillkännages under dagen.
- Det finns ingen motsättning mellan mig och Marita Ulvskog! Det här är en dramaturgi som skapas av medierna. Spekulationer i en tidning blir till utsagor i en annan och sedan till sanning. Det skapar förväntningar, som sedan förvandlas till besvikelse när de inte infrias, säger Gudrun Schyman.

Hon syftar bland annat på en opinionsundersökning från Skop i Aftonbladet i söndags som visade att ett feministiskt parti med Schyman i täten skulle ha en mindre chans än om någon annan var förstanamn.

Frågan är vem som, i så fall, skulle kunna ersätta Schyman. I början av 1990-talet var författaren och debattören Maria-Pia Boëthius påtänkt som ledare för ett feministiskt parti, men hon säger till DN att hon inte vill sitta i riksdagen.

I dag arrangeras många aktiviteter, demonstrationer och fester för att fira internationella kvinnodagen. Bland annat presenterar riksdagens manliga nätverk vad de vill göra för att hindra mäns våld mot kvinnor, och en grupp borgerliga kvinnor öppnar en webbplats.

Erik Gustafsson

DN 2005-03-08