Oppositionen kräver svensk ambassadör i Irak

Det har gått tre veckor sedan svensken Minas Al-Yousifi kidnappades i Irak. Nu höjs röster inom den svenska oppositionen som kräver att UD agerar och att regeringen öppnar ambassaden i Bagdad.

Minas Al-Yousifi, som varit försvunnen sedan den 28 januari, är partiledare för ett kristdemokratiskt parti i Irak. Hans kollega Göran Hägglund sade vid en presskonferens i går att han är mycket oroad över kidnappningen och att han förväntar sig att UD gör allt man kan för att få svensken fri.
- I det här fallet är det ett problem att Sverige inte har någon ambassadör på plats i Bagdad, sade Göran Hägglund.

Det håller folkpartiets riksdagsledamot Cecilia Wikström med om.
- Jag tycker att säkerheten har förbättrats tillräckligt för att det ska gå att öppna ambassaden, säger hon.

Cecilia Wikström är kritisk till UD:s förmåga när det gäller att hantera kidnappningar.
- I höstas såg jag med egna ögon hur UD:s tysta diplomati fungerar. Den var knäpptyst i fem månader i fallet med de fem barnen som fördes bort till Palestina. När jag åkte ner och träffade de palestinska myndigheterna kände de inte ens till fallet.
- UD har ingen metod, inget system för att hantera sådana här frågor, säger Cecilia Wikström.

På kristdemokraternas presskonferens medverkade också två av den kidnappade Minas Al-Yousifis vuxna barn. Varken de eller Göran Hägglund ville i går spekulera om vilka motiven för kidnappningen kan vara. Den enda direkta information de fått av kidnapparna är de krav som fadern i lördags läste upp i ett kort telefonsamtal.

Erik Gustafsson

DN 2005-02-17