Mexikansk gerilla utmanar Inter på fotbollsmatch

Zapatistgerillan har utmanat fotbollsklubben Inter på en vänskapsmatch. Den italienska klubbens lagkapten, Javier Zanetti, sade på onsdagen att han ser positivt på erbjudandet.

När zapatisternas talesman, den maskerade Subcomandante Marcos, i förra veckan skickade ett brev till ledningen för Inter, var det för att tacka för hjälp. Men han passade också på att utmana de italienska stjärnorna på en match i den mexikanska djungeln.

"Eftersom vi tycker om er, så lovar vi att inte göra allt för många mål", skrev Subcomandante Marcos skämtsamt. Lagkapten Javier Zanetti uttalade på onsdagen stöd för idén, men Inters ledning har inte tagit något officiellt beslut om man ska låta sina spelare möta den mexikanska gerillans lag.

I väntan på klubbledningens beslut fortsätter zapatisterna sitt "rigorösa träningsprogram" inför matchen, enligt Subcomandante Marcos.

Inter har i flera år haft kontakt med zapatisterna i den mexikanska delstaten Chiapas. Förra året var Inters Bruno Bartolozzi på besök i delstaten och lämnade då donationer till civila projekt i zapatisternas så kallade autonoma kommuner. Det rör sig om hälsovårds- och utbilbningsinsatser, men även stöd till idrottsutövande i byarna på landsbygden.

Det är främst fattiga indianer som är medlemmar i zapatistgerillan. Sedan 1994, då rörelsen gjorde väpnat uppror i delstaten och cirka 150 personer omkom i strider, har zapatisterna arbetat politiskt och byggt upp en civil struktur som konkurrerar med de existerande kommunerna i regionen.

Rörelsen kräver bättre levnadsförhållanden för Mexikos tio miljoner fattiga indianer och en reform av det politiska systemet.

Erik Gustafsson

DN 2005-05-25