Ingen amnesti för apatiska flyktingbarn

Det blir ingen amnesti för de apatiska flyktingbarnen. Det står klart sedan moderaterna och socialdemokraterna i dag röstade emot initiativet.

Fram tills i morse var det ännu oklart om moderaterna skulle stödja förslaget om att ge de cirka 150 apatiska flyktingbarnen i Sverige uppehållstillstånd. Så blev det nu inte, eftersom moderaterna gick på socialdemokraternas linje och stoppade förslaget.

- Jag tycker att det är cyniskt att inte försöka rädda de här barnen. Moderaterna ger uttryck för en inlärd omänsklighet när de stoppar initiativet, säger Anne-Marie Ekström, riksdagsledamot för folkpartiet.

Det moderaterna motsätter sig är att det inrättas en särskild instans med läkare och andra experter som ska avgöra vilka apatiska barn som ska ha rätt att få uppehållstillstånd.

- Lag ska tolkas i domstol, inte av tjänstemän, sade Per Westberg i en kommentar till DN efter utskottssammanträdet.

Både socialdemokraterna och moderaterna ser också en risk att antalet fall kommer att mångdubblas om man ger amnesti till de barn som är sjuka nu.

- Vi vill inte hamna i ett läge där effekten blir att fler barn pressas in i den här situationen, sade Tomas Eneroth, socialdemokrat och ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Men litar du inte på läkarnas kompetens?

- Dilemmat är detsamma som med sjukskrivningsprocessen, det kommer olika intyg med olika betydelser. Jag tycker att det är myndigheterna som ska ta besluten, sade Tomas Eneroth.

Från de övriga partierna var reaktionerna starka efter beslutet.

- Det här är ett brutalt och cyniskt beslut. Läkarna är eniga om att det inte går att simulera svår apati, sade Kalle Larsson från vänsterpartiet.

Även regeringens andra samarbetsparti var kritiskt.

- Jag tycker att det är bedrövligt att vuxna människor träter medan barn sondmatas. Vi har som politiker en plikt att följa barnkonventionen, sade Mona Jönsson från miljöpartiet.

Erik Gustafsson

DN 2005-02-18