I väntan på mörkret

Star Wars-fans från hela Sverige köar sedan en vecka tillbaka utanför biografen Rigoletto på Kungsgatan. Målet är att få en biljett till premiären av den sjätte och sista filmen i George Lucas episka rymdäventyr.

Den hårdtrafikerade Kungsgatan i centrala Stockholm har fått nya invånare. På trottoaren utanför biograf Rigoletto har en liten tältstad börjat växa fram i avgasdiset. En ung man vid namn Super Mario sitter och solar längst fram i kön.

- Vi kom hit i söndags och har det urmysigt. Det är bara att gå fram till vem som helst och säga att Darth Vader är en fjant, så har man en livlig diskussion, säger Super Mario Melchert och ler.

Han och Bodil Eriksson har rest hela vägen från Karlskoga för att komma över några biljetter till Episod III - mörkrets hämnd. Biljetterna släpps på söndag klockan tio, men redan på fredagen ringlade tältkön lång.

- Egentligen handlar det inte om att ha sett filmen först. Det som är roligt är att se den tillsammans med alla andra fans, säger Super Mario Melchert.

Invid ett av tälten sitter en grupp unga kvinnor.

- Jag hoppas på mörker och åter mörker, säger Johanna Nybelius, student från Uppsala.

De andra nickar instämmande i solskenet.

Många gamla Star Wars-fans har riktat kritik mot att de två senaste filmerna varit för "barnsliga". Men nu utlovar filmskaparna en mörk film, där Darth Vader tar kommandot över galaxen.

Kritiken är dock inte särskilt vanlig bland dem som nu tältar på Kungsgatan.

- De senaste filmerna är vår tids största mästerverk, säger Mikael Haglund och justerar sin svarta kåpa.

Han är här på hajk med sina scoutvänner från Lidingö. De har ställt upp ett bord bredvid sitt tält och lagt ut gelegodisar på det. Bredvid finns en liten skylt, på vilken det står "varsågod - välj en godis".

För att få tiden att gå tillverkar många köande sina egna kläder inspirerade av filmerna. Johanna Nybelius är redan färdig med sina Star Wars-kläder.

- Nu syr jag på en balklänning. Det är avkopplande och får tiden att gå, säger hon och kisar i solskenet.

Star Wars Episod III har premiär den 19 maj.

Erik Gustafsson

DN 2005-05-13