Hundratusentals sälar ska dödas under årets jakt

Över 350 000 sälungar kommer att klubbas och skjutas ihjäl av kanadensiska och norska jägare den närmaste månaden. Miljöaktivister protesterar mot slakten och hotar nu med en bojkott av fiskeprodukter.

För några veckor sedan började tiotusentals sälar anlända till nordöstra Kanadas kuststräckor, där de varje år föder sina ungar. Den kanadensiska regeringen har gett tillstånd att döda 350 000 av sälungarna, vilket är den största jaktkvoten på över 50 år.

Sälskinnen säljs till textilindustrin och sälarnas späck har blivit en eftertraktad ingrediens i naturmedel, bland annat i det så kallade Omega 3.

Men bilderna från jakten har fått många miljöaktivister att reagera. De visar män som stegar fram över isen mot försvarslösa sälungar, höjer sina klubbor och svingar dem med full kraft. Snön färgas röd av blod.

- Säljakten är extremt brutal och egentligen fullständigt onödig. Hundratusentals sälar plågas för att vi ska få lyxprodukter, säger Phyllis Campbell-McRae, generalsekreterare för djurrättsorganisationen IFAW.

Hon befinner sig i Newfoundland för att dokumentera säljakten och delta i protesterna mot den. DN når henne på en mobiltelefon, dagen efter det att hon varit ute på isen och sett jakten med egna ögon.

- Jägarna använder verkligen klubbor för att slå sälarna medvetslösa. Alla dör inte och det händer att sälarna flås levande, säger Phyllis Campbell-McRae med avsky.

Säljaktens brutalitet har varit omstridd sedan början på 1970-talet, då miljöaktivister först uppmärksammade den. 1988 orsakade tv-bilder från den norska säljakten folkstorm i Sverige, vilket ledde till att kung Carl Gustaf uttalade sig kritiskt och närapå orsakade en diplomatisk kris med grannlandet.

I Norge förbjöds sedan jakten i ett antal år, men nu har den återupptagits. I år höjdes den norska kvoten till drygt 30 000 sälar och enligt ett uttalande från den norska regeringen är säljakt en näring som man vill "utveckla och satsa på".

Förespråkarna pekar på att lagarna skärpts i många länder och att det införts förbud mot att flå sälungar levande. Men miljöaktivister hävdar att många jägare bryter mot de nya reglerna och de kräver därför ett stopp för all säljakt. Flera miljöorganisationer har ställt krav på bojkott av kanadensisk fisk och skaldjur på grund av landets omfattande kommersiella säljakt.

Men för många fiskare i Newfoundland är säljakten en viktig inkomstkälla. Den kanadensiska fiskenäringen befinner sig i en djup kris sedan torskbeståndet nästan utrotats. Ett förbud mot säljakt skulle därför slå hårt mot fiskarna och deras familjer.

Att torskbeståndet inte återhämtat sig förklarar den kanadensiska regeringen med att sälarna är för många. I dag finns det mellan fyra och sex miljoner grönlandssälar i området, men regeringen har godkänt en plan som innebär att en miljon sälar ska avlivas på tre år.

- Det är ren lögn att sälarna skulle vara ett hot mot torskarna! Sälarna har levt sida vid sida med torskarna i tusentals år utan problem, säger Mhairi Dunlop, representant för Greenpeace, till DN.

Även hon befinner sig i Kanada för att protestera mot jakten.

- Vad regeringen inte vill erkänna är att de haft för höga fiskekvoter under många år. Det var det som slog ut torsken - och nu riskerar man att göra samma sak mot sälarna.

Erik Gustafsson

DN 2005-04-01