Haradinaj till Haag utan protester

Kosovos premiärminister Ramush Haradinaj anlände på onsdagen till krigsförbrytartribunalen i Haag. Där ska han ställas inför rätta för de brott han anklagas för att ha begått under sin tid som ledare för UCK-gerillan.

På Pristinas flygplats hade flera hundra personer samlats för att visa sitt stöd för Ramush Haradinaj, som av många kosovoalbaner ses som en frihetshjälte. Vid ankomsten till Haag fördes han till tribunalens häkte, där han nu inväntar rättegången.

Än är inte åtalspunkterna mot honom offentliggjorda, men sannolikt kommer de att handla om brott begångna under kriget 1998-99, då Haradinaj var ledare för en avdelning inom den kosovoalbans-ka UCK-gerillan.

De oroligheter som befarades till följd av åtalet uteblev i Kosovo under onsdagen. Flera politiska ledare uttalade sig kritiskt om åtalet, men de flesta sade sig respektera Haradinajs uppmaning om att avstå från våldsamma protester. En mindre studentmanifestation i Pristina avlöpte fredligt på tisdagskvällen.

- Hittills är allt lugnt här, både runt Pristina och i övriga delar av Kosovo, säger Carina Wrangberth, pressofficer i den svenska Kforstyrkan i Kosovo.

Uppgifter om att två andra kosovoalbaner, utöver Haradinaj, ska ställas inför rätta i Haag förekom under onsdagen i olika lokala medier. Dessa uppgifter bekräftas av Carina Wrangberth, som säger att minst två andra personer är aktuella för åtal.

Att krigsförbrytartribunalen nu ställer högt uppsatta kosovoalbaner inför rätta kan bli betydelsefullt för den politiska utvecklingen i Kosovo.

- Bland annat kan det gör det lättare för den serbiska minoriteten att träda in i regeringssamarbetet, vilket samtliga serbiska partier tidigare avstått från i protest mot att Haradinaj utsetts till premiärminister, säger Karin Hernmarck, chef för den svenska ambassadens kontor i Pristina.

Serberna anser att Haradinaj var en av de främsta anstiftarna till våldet som tvingat 200.000 ur den serbiska minoriteten på flykt. I dag finns bara mellan 80.000 och 100.000 etniska serber kvar i Kosovo. På onsdagen sade Oliver Ivanovic, partiledare för ett av det största kosovoserbiska partierna, till radiostationen B52 att han tycker att den kosovoserbiska bojkotten av parlamentsvalen var ett misstag. Uttalandet ses som ett positivt tecken av utländska diplomater.

- Det går åt rätt håll och åtalet mot Haradinaj underlättar förhoppningsvis processen, framhåller Karin Hernmarck.

Kosovo har styrts av FN sedan Natobombningar drev ut de serbiska trupperna 1999. Formellt är Kosovo fortfarande en del av Serbien-Montenegro men förhandlingar pågår om provinsens framtida status.

Reaktionerna på åtalet mot Ramush Haradinaj var över lag positiva i omvärlden. Såväl FN, EU som USA gav Haradinaj beröm för det sätt han har hanterat situationen.

Erik Gustafsson

DN 2005-03-10