Generalstrejk skakar kungen i Nepal

Minst 150 demonstranter greps på fredagen i samband med att kravallpolis slog ned protester i Nepals huvudstad Katmandu. Slagord för demokrati ropades, däck sattes i brand och tårgas avlossades under den andra dagen av politisk strejk i landet.

Sedan i torsdags är stora delar av Nepal paralyserat av en generalstrejk som landets sju politiska partier utlyst i protest mot envåldshärskaren, kung Gyanendra. En massiv manifestation väntas genomföras på lördagen och kravet är enkelt: ett återinförande av demokrati och flerpartistyre.

- Den här rörelsen kommer inte att ge sig förrän folkets rättigheter är återupprättade, säger Shobhajhar Parajuli, en ledare för Nepals kongressparti, till Reuters.
Annons:

Det är inte första gången som kravet på demokrati ställs, men protesterna förefaller denna gång vara mer omfattande och välorganiserade än någonsin.

Flerpartisystemet avskaffades av kungen i februari förra året, sedan han anklagat den sittande regeringen för att missköta kampen mot maoistgerillan i landet. Åtgärden åtföljdes av omfattande gripanden av oppositionella.

Den politiska polariseringen har sedan dess förstärkts av att oppositionen i november slöt en överraskande pakt med maoistgerillan, som deklarerade en ensidig vapenvila och ställde sig bakom kravet på flerpartistyre.

Regeringen har svarat på kraven på demokrati med att förbjuda demonstrationer i huvudstaden, genomföra massgripanden av hundratals oppositionella och brutalt slå ned alla protestyttringar. Orsaken sägs vara att man fruktar att maoistgerillan kan komma att utnyttja det politiska kaoset för att utföra militära aktioner.

Kravaller utbröt på fredagen sedan hundratals studenter trotsat protestförbudet och tågat längs gatorna i Katmandu. Polis försökte skingra demonstrationen med tårgas och en grupp studenter viftade med röda fanor, brände bildäck, vandaliserade polisbilar och satte ett postkontor i brand, uppger Reuters.

Minst 150 personer ska också ha gripits under dagen, enligt brittiska BBC. Amnesty [1] International riktade en uppmaning till kung Gyanendra att tillåta fredliga protester och släppa de hundratals demonstranter som fängslats sedan början av veckan.

Erik Gustafsson

Publicerat i DN den 8/4 2006.