Cyklonen “Ingrid” försvagades

Cyklonen ”Ingrid” utanför Australiens kust har försvagats något, men tros ändå kunna bli den värsta på över trettio år. Cyklonens centrum kommer att passera några mil norr om turistorten Cairns, där flera svenskar befinner sig.

Befolkningen i Queensland i nordöstra Australien förbereder sig för att möta den kraftiga cyklonens ankomst. Under dagen har det varit mulet och flera skyfall har sköljt över fastlandet.

– Jag har packat en väska med det nödvändigaste för att snabbt kunna ta mig härifrån om det skulle behövas, säger svenskan Pia Belfrage till DN.

Hon studerar engelska i turistorten Cairns och bor på ett elevhem tillsammans med sju andra ungdomar.

– Vi har köpt stearinljus och mat för flera dagar. Jag inte rädd, men det hus jag bor i är byggt av trä och det känns inte så stabilt, berättar hon.

Utanför Cairns ligger Stora barriärrevet, som varje år lockar många dykintresserade svenskar till regionen. Det är oklart hur många svenskar som befinner sig i området för närvarande.

De australiska myndigheterna meddelade på onsdagen att cyklonen minskat något i intensitet. På den femgradiga skala som meteorologerna använder sig av för att mäta cykloners styrka rankas ”Ingrid” nu som en fyra. Men vindhastigheten i cyklonens mitt beräknas ändå vara runt 60 sekundmeter.

– Här är det lugnt. Visserligen har det börjat blåsa upp lite, men det är inget ovanligt för den här årstiden och folk verkar ta det med ro, säger Pia Belfrage.

Cyklonen har ändrat riktning flera gånger, men nu tyder det mesta på att den kommer att komma in över land någon gång under natten till torsdagen, svensk tid. Enligt de australiska myndigheterna kommer cyklonens centrum att passera ett tiotal mil norr om Cairns, mellan Cooktown och Cape Grenville.

Ihållande regn, kraftig vind och stora vågor kan orsaka stor förödelse i området. Åke Ovesson, meteorolog på SMHI, varnar för att befinna sig i närheten av havet.

– Vinden och det låga lufttrycket får vattennivån att stiga. Tillsammans med stora vågor kan det orsaka ett fenomen som kan liknas vid en långsam tsunami, säger Åke Ovesson.

Erik Gustafsson

DN 2005-03-09