Cyklon hotar turistområde i Australien

Cyklonen "Ingrid" hotar nu att ödelägga delar av nordöstra Australien. Det kan bli som en tsunami, varnar en meteorolog. Det är oklart hur många svenskar som befinner sig i området.

Den kraftiga cyklonen rankas som en femma på meteorologernas femgradiga skala för cykloner. Det innebär att den kan bli ett av de starkaste oväder som drabbat Australien de senaste decennierna.

Vindstyrkorna uppskattas ligga på mellan 65–70 sekundmeter, vilket kan jämföras med att stormen "Gudrun", som i vintras ödelade stora skogsområden i södra Sverige, som mest kom upp i drygt 30 sekundmeter.

Meteorologerna befarar att cyklonen, som fått namnet "Ingrid", kan komma att bli värre än den som drabbade staden Darwin 1974, då 65 personer omkom.

– Att befinna sig nära havet är det som är farligast. Vattenståndet stiger när cyklonen närmar sig land och stora vågor skapas. Det blir nästan som en tsunami, säger Ove Åkesson, meteorolog på SMHI.

En av de städer som hotas av cyklonen är Cairns, ett populärt turistmål dit många svenskar varje år för att dyka vid Stora barriärrevet. Det är oklart hur många svenskar som befinner sig där nu.

– Det börjar bli höst och dyksäsongen går mot sitt slut. Så vitt vi vet är inga av våra resenärer där, men å andra sidan är de flesta dykturister backpackers som åker dit på egen hand, säger Thomas Palmberg på researrangören Jambo Tours.

På den svenska ambassaden i Australien har man knapphändiga uppgifter om situationen i området.

– Vi följer rapporteringen, men vi har inga uppgifter om antalet svenskar i regionen, säger Ulrika Gustafsson på ambassaden.

De australiska myndigheterna har utfärdad en uppmaning att ta skydd till de som befinner sig mellan Port Douglas och Lockhart River i nordöstra delen av landet. Port Douglas ligger bara fyra mil norr om Cairns och cyklonens bana är svår att beräkna.

– Cyklonen såg länge ut att missa kusten, eftersom den färdades österut. Men så stannade den upp och nu är den på väg rakt västerut, säger Ove Åkesson på SMHI.

I morgon på förmiddagen, svensk tid, beräknas ovädret drabba Australiens kustområden.

Erik Gustafsson

DN 2005-03-08