“al-Qaida inte bakom Londonbomber”

Terrornätverket al-Qaida organiserade troligen inte attentaten som krävde 52 människoliv i Londons kollektivtrafik den 7 juli förra året. Den slutsatsen drar den brittiska regeringens utredare, enligt en källa som tidningen The Observer talat med.

Den första heltäckande kriminaltekniska utredningen visar, enligt tidningen, att attackerna var "enkla och billiga" operationer och att bomberna tillverkades av de fyra självmordsbombarna själva sedan de sökt sig till informationen på internet.

Mohammed Siddique Khan, Hasib Hussein, Shehzad Tanweer och Jermaine Lindsey beskrivs som unga män från Leeds och Berkshire som motiverades till våldsdåden av sin vrede över Storbritanniens utrikespolitik, inte minst deltagandet i Irakkriget, och en övertygelse om att deras martyrskap skulle belönas i ett liv efter detta.

Inga bevis har dock hittats som skulle kunna tyda på att terrornätverket al-Qaida organiserat eller finansierat attackerna. Tidigare spekulationer om att operationen förberetts av en särskilt utsänd al-Qaidamedlem avfärdas av utredningen, liksom hypotesen om att det skulle ha funnits en "femte bombare".

Terrorcellens ledare Mohammed Siddique Khan och al-Qaidas andreman Ayman al-Zawahiri framträdde för några månader sedan på samma videoinspelning, men utredarna anser inte att det ger något stöd för att al-Qaida visste om attackerna i förväg.

I stället hävdar de att detta videoband tillverkats långt efter attentaten och att de två olika filmklippen monterats ihop för att ge al-Qaida en "ära" som inte tillkommer organisationen.

Khan träffade visserligen militanta islamister på två resor till Pakistan före bombattentaten, men dessa möten beskrivs som "ideologiska" snarare än "praktiska".

Någon koppling mellan de fyra självmordsbombarna och den grupp som försökte kopiera attentaten två veckor senare, den 21 juli, har heller inte kunnat fastställas, enligt The Observer.

Utredningen kommer sannolikt att leda till hård kritik mot brittiska MI5, sedan det framkommit att underrättelsetjänsten under en tid haft ögonen på Mohammed Siddique Khan på grund av hans sympatier för extrem islamism. MI5 avslutade dock bevakningen av Khan av okänd anledning.

Erik Gustafsson

Publicerat i DN den 9/4 2006.