Afghanskt nej till USA-baser

Före år 2010 ska Afghanistan vara oberoende av militärt stöd från USA - annars kan man tala om en ockupation, säger Haider Reza, vice utrikesminister i Afghanistan.

Men tre år efter talibanregimens fall spelar amerikansk vapenmakt fortfarande en avgörande roll i landet. Efter att ha levt halva sitt liv på flykt är Haider Reza stolt över att få vara med om att bygga upp sitt land på nytt. Världsvant tillbakalutad i en fåtölj berättar han om de enorma utmaningar som väntar honom och resten av president Hamid Karzais regering.

- I dag befinner sig Afghanistan i en övergångsfas. Vi behöver tre till fem år av lugn och stabilitet för att kunna få landet på fötter igen. Kom ihåg att nästan all infrastruktur raserades under 25 år av krig.

- Våra viktigaste uppgifter blir att avväpna krigsherrarna och se till att befolkningen får utbildning och hälsovård, säger Haider Reza, på Stockholmsbesök för att delta i ett seminarium.

I början av 1980-talet flydde han med sin familj till Pakistan, där han blev vittne till hur afghanernas kamp mot den ryska ockupationsmakten drog till sig unga arabiska islamister. Många av de frivilliga samlades på ett gästhus i Peshawar som kom att kallas "al-Qaida". Dess ledning övertogs i början av 1990-talet av en saudier vid namn Usama bin Ladin.

- I dag är det mycket som tyder på att Irak har ersatt Afghanistans roll som de unga islamisternas tummelplats, säger Haider Reza.

Men hotet från talibanerna finns kvar i Afghanistan. Mulla Omar och andra ledande gestalter har tagit sin tillflykt till Pakistan. Där kan de röra sig relativt obehindrat i städer som Quetta och Peshawar, något som har lett till spända relationer mellan länderna. Situationen utnyttjas av Usama bin Ladin, som enligt Haider Reza är i ständig rörelse i gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan.

- Vi håller på att bygga upp en reguljär armé, men i dag är vi beroende av USA:s hjälp för att bekämpa talibangerillan och al-Qaida, säger Haider Reza.

Presidentvalet i oktober förra året visade att det finns ett utbrett stöd för demokrati i Afghanistan. Enligt planen ska det hållas parlamentsval i september. Men krigsherrar och drogbaroner besitter fortfarande mycket av den reella makten i landet.

Det är inte minst för att hålla dem i schack som Karzais regering behöver de amerikanska styrkorna. Men Haider Reza vänder sig mot tanken på permanenta amerikanska baser i landet, något som bland andra den republikanske senatorn John McCain föreslagit.

- Det blir parlamentets uppgift att ta ställning till vilken relation vi ska ha till USA. Personligen anser jag att om vi inte klarar oss utan utländskt stöd år 2010, så kan man tala om en ockupation, säger Haider Reza.

Erik Gustafsson

DN 2005-03-12