Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Vänsterns soffliggare kan gynna Le Pen

PARIS: Taktikrösta på Emmanuel Macron för att stoppa extremhögerns Marine Le Pen? Rösta blankt? Eller kanske strunta helt i att rösta?

Inom den franska vänstern rasar en känsloladdad debatt inför den andra och avgörande omgången i det franska presidentvalet. Ett lågt valdeltagande kan gynna Marine Le Pen.

Körsbär, radioapparater, tandkräm och piratfilmer – det mesta går att få tag på i de trånga gränderna på marknaden i förorten Montreuil, öster om Paris. Luften är fylld av fräna dofter från dinglande köttstycken och färska kryddor.

På en vägg har någon klottrat ”ni-ni” (varken eller) – i praktiken en uppmaning till valskolk i den andra valomgången av presidentvalet.

För en vecka sedan röstade 40 procent av väljarna här i Montreuil på Jean-Luc Mélenchon. Den radikale vänsterkandidaten var då bara en hårsmån från att nå finalomgången i presidentvalet: totalt röstade 7,1 miljoner på honom i Frankrike, vilket motsvarar nästan en femtedel av alla röster.

Frågan är nu hur Mélenchons väljare kommer att göra i den andra och avgörande valomgången. Inom den franska vänstern är splittringen uppenbar, och på marknaden i Montreuil hörs många uppslitande diskussioner.

– Vi måste stoppa Le Pen – så rösta på Macron! ropar Sophie Borrel, en bildkonstnär som lämnat ateljén för att dela ut den oberoende mittenkandidatens flygblad på marknaden.

På slaget på sin svarta jacka har hon en liten hand med texten ”Touche pas à mon Pote” (Rör inte min kompis).

– Jag identifierar mig till vänster, men nu är det här främst en fråga om att stoppa rasisterna i Nationella fronten. Och jag blir så arg när jag hör att folk inte tänker rösta! säger Sophie Borrel och nickar menande mot en grupp aktivister med röda fanor som står en bit längre bort.

Det rör sig om trotskister från det lilla extremvänsterpartiet Lutte Ouvrière, som öppet manar till röstskolk.

– Jag tycker det är så ansvarslöst! säger Sophie Borrel.

Hennes flygblad med Emmanuel Macrons bländvita leende möts av en påtaglig skepsis bland marknadsbesökarna. En dam fnyser till och säger ”nej, nej, inte han…”. En annan kvinna viftar bara irriterat med handen.

Samma motvilja drabbar de aktivister från kommunistpartiet som står och delar ut andra flygblad ett tjugotal meter längre in i marknaden. De försöker mana väljarna att rösta på Macron för att blockera extremhögern på samma sätt som man gjorde 2002, då Marine Le Pens far Jean-Marie Le Pen hade tagit sig till andra omgången.

– Det finns en risk att Le Pen vinner den här gången. Fascisterna har försökt göra sig rumsrena, och jag är rädd att de är på väg att lyckas. Jag röstade på Mélenchon – men han borde ha ställt sig bakom Macron när han blev utslagen. Nu är många här osäkra på om de ska rösta alls, säger Gerard, en övertygad kommunist som inte vill uppge sitt efternamn av rädsla för att bli registrerad.

– Vi som minns det som hände under kriget tar inga risker. Men många unga tycks ha glömt historien, säger han.

Ett par minuter senare stannar 25-åriga Delphine Demenois till vid kommunisterna och lyssnar på deras argument. Delphine är aktiv i en lokalgrupp i Mélenchons rörelse ”Det okuvade Frankrike” (La France Insoumise”) och hon låter sig inte övertygas.

För henne är det otänkbart att rösta på Emmanuel Macron.

– Macron kommer från finanssektorn, är ultraliberal och förespråkar en politik som bara kommer att förvärra klyftorna och ojämlikheten i samhället. Om fem år kommer Le Pen och Nationella fronten att vara ännu starkare om han vinner. Så nej, jag kan inte rösta på Macron. Och jag vet att många, många andra Mélenchon-anhängare tänker likadant, säger Delphine Demenois.

Är du inte orolig för vad som kan ske med den franska demokratin om Le Pen vinner?

– Jo, men det är ett omöjligt val för mig! För om Macron kommer till makten lär han inte få en majoritet i kongressen, och då tror jag att han försöker regera genom förordningar och dekret – något som också är direkt farligt för demokratin, säger Delphine Demenois.

I fredags kväll postade Jean-Luc Mélenchon ett klipp på sin Youtube-kanal i vilket han sade att han inte vill se en enda röst på Le Pen, och att han kommer att gå och rösta på söndag. Men han förespråkar fortfarande inte öppet en röst på Macron. Dessutom påstår han att det rör sig om ett val mellan ”extremer”.

– Den ena kandidaten representerar den extrema finansen, den andra den extrema högern.

Den 65-årige vänstermannen hymlar inte med att han nu har siktet inställt på parlamentsvalet i juni, där han hoppas att hans rörelse ska slå ut Socialistpartiet som den ledande vänsterkraften i landet.

Jean-Luc Mélenchons program bygger på radikal vänsterpolitik, protektionism och kritik mot EU och Nato. Han har vissa beröringspunkter med Marine Le Pen vad gäller synen på protektionism och utrikespolitik, men är hennes motpol när det gäller synen på invandring och medborgerliga rättigheter.

Det senare hindrar dock inte Marine Le Pen från att öppet flirta med Mélenchons anhängare.

– Jag vill sträcka ut en hand till Det okuvade Frankrikes väljare. Ni måste stoppa Emmanuel Macron – för det han föreslår är totala motsatsen till det ert parti står för, säger Le Pen i ett videomeddelande som sprids i sociala medier.

Enligt opinionsmätningar funderar 16 procent av Mélenchons väljare på att rösta på Le Pen. Betydligt fler kan tänka sig att rösta blankt eller strunta i att gå och rösta – något som kan visa sig betydelsefullt om Le Pen lyckas locka över en ansenlig del av den traditionella högerns väljare.

För många inom den övriga vänstern är det djupt problematiskt att Mélenchon vägrar att mana till en röst på Macron. Ekonomen Thomas Piketty finns bland de som varnar för konsekvenserna:

– Jag kan förstå frustrationen bland de vänsterväljare som röstade för Hamon, Mélenchon, Arthaud eller Poutou. För om vänstern varit enad hade den kanske haft en kandidat i denna andra omgång. Men det viktiga nu är att undvika att normalisera idén om att extremhögern kan komma till makten. En segermarginal med 70 procent mot 30 är inte detsamma som 55 procent mot 45, säger Piketty i intervjun.

Den andra och avgörande omgången i det franska valet hålls den 7 maj.

Erik de la Reguera

Fakta.Risk för lågt ­valdeltagande

I den första valomgången för en vecka sedan röstade drygt 77 procent av de franska väljarna. I den andra och avgörande omgången kan dock valdeltagandet bli lägre, enligt flera opinionsmätningar.

Av de som röstade på högerkandidaten Francois Fillon i den första omgången säger exempelvis bara 71 procent att de kommer att rösta på söndag.

För de väljare som röstade på vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon är siffran ännu lägre: 57 procent.

Publicerad i DN 2017-04-30

You may also like...