Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Migranter fick fly eldhärjat tältläger

CALAIS. Himlen är svart av rök över ”Djungeln” och inne i flyktinglägret rasar ett tiotal stora bränder. Knallar av exploderande gasbehållare får hundratals av de kvarvarande migranterna att fly hals över huvud undan lågorna.

”Nu är det slut. Nu är det verkligen slut med ’Djungeln’”, ropar några av dem som kommer springande mot utgångarna.

Rökpelare reser sig mot skyn från ett tiotal platser i lägret. Det fräser, knäpper och smäller när bränderna drar fram genom denna enorma kåkstad, där uppemot 8 000 männi­skor levde så sent som i helgen. Tält och skjul står tätt samman och det är nästan ofrånkomligt att elden sprider sig.

När en gasbehållare exploderar med en kraftig smäll börjar några småspringa. En av dem är 36-årige Khalid från Sudan. Han låg och sov i sitt tält när vännen Ali ropade att ”det brinner, det brinner”. Nu haltar han fram här så fort han kan, med en blå resväska hasande efter sig.

– Det här är inte bra, inte bra alls, upprepar han för sig själv.

Egentligen vill han inte lämna ”Djungeln”. Men han har inte längre något val.

– Jag tror inte att jag kan få asyl i Frankrike. Så jag vill till England. Men nu blir det nog inget England, säger han och kastar en uppgiven blick mot lågorna.

Utanför lägret väntar kravall­polis, som snabbt för honom och de andra som flyr från elden till en hangar där människor redan köar för att komma på bussar.

Under de första två dagarna av myndigheternas evakuering av lägret lämnade omkring 4 000 av invånarna frivilligt. De fördes med buss till flyktingförläggningar runt om i Frankrike, där de nu ska få möjlighet att söka asyl.

Men natten till onsdagen förändrades scenariot dramatiskt. Små grupper av män sprang då runt och tände eld på byggnader. Minst en person skadades i bränderna.

Enligt vittnen som DN talat med kan de ansvariga ha haft band till ägarna av de små informella butikerna i lägrets centrum.

– Butiksägarna var som galna, de och deras män sprang runt och tände på allt – även sina egna butiker. Några killar trängde sig in hos oss och stal min telefon. Jag tror att de gjorde det för att de vet att de inte kan få asyl här. Men det är verkligen ett uselt beteende, säger Sami, som är från Eritrea, men också bott i Sudan.

Är det människosmugglare du talar om?

– Jag vet inte… Men det var i alla fall de som ägde affärerna som gjorde detta, säger Sami, som nu bara vill lämna lägret med sin gravida hustru.

Några timmar senare stod byggnader och tält åter i brand. Vem som låg bakom de bränderna är mer oklart. DN mötte en person i utkanten av lägret som hotade journalister med våld, och som inte föreföll vara en av migranterna.

Flera hundra minderåriga väntar fortfarande på besked i tillfälliga härbärgen i utkanten av lägret.

Bland dem finns ett stort antal kvinnor och medföljande barn. Ett 30-tal av dem demonstrerade på onsdagen utanför hangaren där bussarna lämnar lägret.

”Lägret brinner! Var är kvinnors rättigheter? Vi vill till England”, skanderade kvinnorna, varav många har släkt i Storbritannien.

Erik de la Reguera

Fakta:

Fler än 4 000 migranter har lämnat det informella flyktinglägret utanför Calais frivilligt sedan rivningsinsatsen inleddes i måndags. Uppemot 4 000 människor kan fortfarande finnas i lägret.

Flyktingarna tas till omkring 300 flyktingförläggningar runt om i Frankrike, där de ska få möjlighet att söka asyl.

Personer som är under 18 år gamla och som har släkt i England kan få möjlighet att korsa kanalen, men det är undantagsfall. Hittills har omkring 200 minderåriga fått möjlighet att åka till England.

Publicerat i DN den 27 oktober 2016.

You may also like...