Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Kritiserat läger för båtflyktingar stängs

Australien och Papua Nya Guinea är överens om att stänga det omstridda flyktinglägret på ön Manus. Det är ännu oklart vad som kommer att hända med de omkring 800 flyktingarna i lägret.

– Papua Nya Guinea och Australien är överens om att centret ska stängas, sade Papua Nya Guineas premiärminister Peter O’Neill på onsdagen. Någon tidpunkt för stängningen nämndes dock inte.

– En rad alternativ diskuteras. Det är viktigt att den här processen inte går för snabbt, utan att detta sker varsamt, sade O’Neill.

Varsamt är annars inte det ord som vanligtvis förknippas med lägret på Manus, eller för den skull det andra läger som finns i det närliggande öriket Nauru.

I förra veckan publicerade den brittiska tidningen The Guardian läckta dokument som beskriver omkring tvåtusen fall av sexuella övergrepp, misshandel och självskadebeteende i Nauru-lägret, dit människorättsorganisationer nu fruktar att flyktingarna på Manus ska föras.

Båda lägren finansieras av Australien och har varit viktiga delar i den kontroversiella flyktingpolitik som inleddes 2013 och som i praktiken innebär att den australiensiska flottan och kustbevakningen stoppar alla båtflyktingar och för dem till läger utanför australiskt territorium.

Förespråkarna menar att politiken bidragit till att färre flyktingar drunknat. En rad människorättsorganisationer anser dock att politiken står i strid med internationell rätt. Drygt 70 procent av de som tagits i förvar bedöms ha asylskäl.

Papua Nya Guinea har fått ekonomiskt bistånd i utbyte mot att hysa flyktingläger på sitt territorium. Men i april slog landets högsta domstol fast att samtliga flyktingar på ön Manus måste friges, eftersom frihetsberövandet står i strid med landets författning, något som nu lett till beskedet om stängningen.

Australiens migrationsminister Peter Dutton var på onsdagen tystlåten om vad som kommer att hända med de omkring 800 båtflyktingarna.

– Vår regering har länge haft målet att stänga centret på Manus och hjälpa dessa personer att bosätta sig i Papua Nya Guinea eller återvända till sina hemländer. Men vi vill vara fortsatt tydliga med att ingen från centret någonsin kommer att få bosätta sig i Australien, sade ministern.

Det finns dock en stark främlingsfientlig opinion i Papua Nya Guinea. Många av de flyktingar som accepterat att bosätta sig i landet ska ha utsatts för hatbrott av olika slag.

– Uppemot tusen män har varit inlåsta i tre år och tvingats utstå våld och usla förhållanden. De bör omedelbart föras till Australien eller ett säkert tredje land, inte skeppas till ytterligare ett läger, säger Elaine Pearson på Human Rights Watch.

Erik de la Reguera

 Bakgrund:

Nauru är världens minsta önation, här bor färre än 10 000 människor.

Enligt de senaste officiella siffrorna, från i slutet av juni, befinner sig 442 personer – varav 49 barn – i lägret på Nauru. I Australiens andra läger för asylsökande, på ön Manus i Papua Nya Guinea, fanns då 854 personer, alla män.

Australiens hårdföra flyktingpolitik har kritiserats av FN och rättighetsorganisationer. Antalet asylsökande som försökte ta sig till Australien med båt ökade kraftigt under 2012 och början av 2013. Många människor dog under resan.

Sedan 2013 avvisas alla migrantbåtar, även om människorna som befinner sig ombord har flykting­status. Regeringen hävdar att beslutet hindrat drunkningar.

Källa: The Guardian, BBC

Publicerat i DN den 18 augusti 2016.

You may also like...