Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Vardagen är på väg tillbaka i Mexiko

MEXICO CITY. Mexico City påminde på tisdagen om en sjukhuspatient som vaknar upp efter en svår kris och upptäcker att febern försvunnit. Stadens invånare tittade fram ur sina gömslen och tog korta promenader på gator och torg, efter en vecka då många av dem lytt rådet att isolera sig i sina hem.

Myndigheterna har nu gett klartecken för en återgång till arbetet från och med onsdagen, och i nästa vecka ska landets skolor öppnas på nytt.

Normaliseringen kommer sedan antalet nya fall av svininfluensa minskat och sjukdomen konstaterats vara mindre allvarlig än befarat. Men också de ekonomiska följderna av att i praktiken hålla landet stängt har vägt tungt för regeringen.

På restaurangerna och kaféerna i Mexico City fejades det och bonades på tisdagen inför öppnandet. Vissa restriktioner gäller fortfarande – vartannat bord ska stå tomt för att minska smittrisken – men många anställda drog ändå en suck av lättnad.

– Det ska bli väldigt skönt att få börja jobba som vanligt igen, säger servitören Fernando Ezeta, som står och sopar på en tom uteservering.

Nu när den värsta rädslan håller på att lägga sig växer i stället missnöjet med sjukvårdssystemet.

– Det är orättvist att bara vissa ska ha rätt till bra vård i en sån här situation! Vi är alla människor, men alla har vi inte lika mycket pengar, säger Fernando Ezeta.

Än är det inte klarlagt varför så många har dött i influensa A (H1N1) i Mexiko (hittills 26 dödsfall), medan resten av världen klarat sig lindrigt undan. Landets hälsovårdsminister har dock erkänt att ”fattigdomen kan spela en roll” och misstankarna har de senaste dagarna kommit att riktas mot Mexikos sjukvårdssystem.

På de bästa privatsjukhusen i Mexico City kan de som har råd få vård av högsta klass. Men de statliga sjukhusen saknar ofta både mediciner och tillräckligt med personal.

Många väntar därför någon extra dag innan de söker vård, vilket tillsammans med läkarnas tendens att skriva ut medicin utan att ta prover kan ha bidragit till de höga dödstalen. Om det visar sig stämma är de politiska konsekvenserna för regeringen närmast oöverblickbara.

Erik de la Reguera

DN 2009-05-06

You may also like...