Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Brassarna håller klassen – trots massiv spelarflykt

CUERNAVACA. Tröttnat på tal om spelarövergångar, sommarturnéer och försäsongsträningar i de europeiska ligorna? Rikta då blicken mot Sydamerika. Där är Brasiliens högsta division mitt uppe i ligaspelet.

Ingen kan påstå annat än att den brasilianska förstadivisionen, Campeonato Brasileiro, håller förbluffande hög klass med tanke på omständigheterna. Det finns inte någon annan liga i världen som scoutas så hårt som den brasilianska, och ingen annanstans är lagen lika utsatta för förluster av stjärnspelare.

Bara under förra året lämnade drygt 1 000 spelare landet för spel utomlands. Bland brasilianska sportjournalister har man för länge sedan gett upp hoppet om att kunna hålla koll på alla utlandsproffs.

Trots det dominerades Latinamerikas motsvarighet till Uefa Champions League, Copa de Libertadores, i år av brasilianska klubblag: tre av åtta kvartsfinallag var från Brasilien.

Vana vid att deras spelare ständigt är i blickfånget för europeiska storklubbar har de brasilianska tränarna utvecklat en säregen förmåga att bygga sina lag på unga supertalanger och åldrade, hemflyttade stjärnor.

Men med det sagt är det ändå otvetydigt så att den massiva spelarflykten gör ligan extremt oförutsägbar. När nästan en tredjedel av säsongen har gått – som nu i Brasilien – brukar de flesta större ligor i Europa visa upp tendenser som håller sig säsongen ut.

Så icke i Campeonato Brasileiro.

Vid den här tiden förra året låg Botafogo i topp i tabellen, men när säsongen var slut hade de dalat till nionde plats. Samtidigt låg Goiás tvåa i tabellen, men det var till slut bara med blotta förskräckelsen som de klarade sig undan nedflyttning.

Huvudorsaken: massiva spelarförluster.

Den 21-årige mittbacken Henriques flytt från Palmeiras till Barcelona nyligen är ett exempel på de förutsättningar som de brasilianska klubblagen lever under. I vilket annat land som helst hade Henrique fått ett par år till på sig att mogna och kanske föra Palmeiras till en ligatitel.

Men få av klubbarna i Brasilien har råd att tacka nej till de tio miljoner euros som Barcelona erbjöd för Henrique. Då spelar det mindre roll att han försvinner mitt under pågående säsong.

Palmeiras kommer trots den förlusten troligen att finnas med i toppstriden i år. För närvarande ligger laget på fjärde plats i tabellen, men kan man behålla chilenske mittfältaren Jorge Valdivia säsongen ut kan det leda långt.

Årets stora utropstecken är annars Rio de Janeiroklubben Flamengo. Med tolv omgångar spelade ligger laget i topp i tabellen. Det innebär visserligen att de mäktiga spelaragenterna i landet fått upp ögonen för klubbens spelare. Men om Flamengo lyckas behålla stommen i truppen och dessutom kan övertala Juan Román Riquelme att lämna Boca Juniors, då är den första ligatiteln sedan 1992 i sikte.

En annan kandidat till att ta ligatiteln är förra årets mästarlag Sao Paolo, som har den karismatiske målvakten Rogerio Ceni som lagkapten. Den 35-årige Ceni har gjort 79 mål i karriären, varav 46 på frisparkar och resten på straffar. Det gör honom till världens målfarligaste målvakt.

Men Sao Paolo, liksom resten av Brasilien, kommer att hålla andan under OS-turneringen i fotboll i augusti. Klubbens stjärnor Hernanes och Alex Silva har tagits ut av förbundskapten Dunga, och i Brasilien är det snarare regel än undantag att spelare försvinner till en storklubb i Europa så fort de drar på sig den gulgröna landslagströjan.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 20/7 2008.

You may also like...