Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

USA i dragkamp med Latinamerikas vänsterledare

BUENOS AIRES. Mycket står på spel när utrikesministrarna från hela Nord- och Sydamerika i dag, måndag, ska försöka förhindra att konflikten i Colombia spiller över till grannländerna.

I kulisserna pågår en dragkamp mellan USA, som vill öka sitt inflytande i regionen, och vänsterledarna i Sydamerika, som har rakt motsatta intressen.

Vapenskramlet och de hårda orden mellan Colombia och dess grannländer Venezuela och Ecuador, som började efter det colombians­ka angreppet mot ett gerillaläger på ecuadoriansk mark, har minskat betydligt sedan en överenskommelse nåddes i Santo Domingo för en vecka sedan.

Men kärnproblemet i konflikten kvarstår: hur ska man undvika att Farc-gerillan rör sig fritt över de svårbevakade gränserna?
Det är främst det som utrikesministermötet i de amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS ska diskutera på måndagen.

- Nationsgränser är viktiga, men de får inte tjäna som skydd för terrorister som dödar oskyldiga civila, sade USA:s utrikesminister Condoleezza Rice när hon besökte Brasilien i helgen.

Den hållningen gäller som bekant inte bara Colombia, utan har varit en hörnsten i amerikansk säkerhetspolitik sedan den 11 september 2001.

De flesta regeringar i Latinamerika delar inte den synen, vilket Brasiliens president Lula da Silva gjorde klart för Rice.

Försöket att så split mellan Lula och den i amerikanska ögon "despotiske och auktoritäre" Hugo Chávez i Venezuela förefaller därför ha misslyckats, åtminstone för tillfället.

För oavsett de ideologiska skillnaderna mellan Lula, Chávez och de andra vänsterledarna i regionen delar de ett övergripande intresse: att minska USA:s inflytande i regionen och stärka en latinamerikansk integrationsprocess.

Att konflikten mellan Colombia, Ecuador och Venezuela desarmerades vid ett toppmöte med den så kallade Riogruppen, i vilken alla Latinamerikas länder ingår - dock inte USA - sågs därför som en stor framgång av många länder.

Brasilien vill att problemet med gerillornas rörelser över gränserna ska hanteras av ett gemensamt latinamerikanskt militärkommando, samtidigt som det hörts förslag om att Riogruppen ska ersätta OAS.

Medan den colombianska popstjärnan Juanes förberedde en livekonsert "för freden" vid gränsen till Venezuela på söndagskvällen, skissade USA därför på ett initiativ som väntades ta strid för såväl Colombias president Uribe som det fortsatta amerikanska inflytandet på kontinenten.

Erik de la Reguera

DN 2008-03-16

You may also like...