Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Hopp om fred i Colombia när tre ur gisslan friges

BOGOTA. För första gången på flera år finns nu ett litet hopp om fred i det krigshärjade Colombia. Ett frigivande av tre av de många civila som sitter fängslade i FARC-gerillans djungelläger är nära förestående, och många hoppas att det ska vara första steget mot nya fredssamtal.

När Venezuelas president Hugo Chavez i november fick i uppdrag att försöka förhandla fram ett fångutbyte mellan den marxist-leninistiska FARC-gerillan och regeringen i Colombia sågs det av många bedömare som ett första steg mot konkreta fredsförhandlingar i så fall de första mellan parterna sedan 2002.

Chavez blev snabbt av med sitt medlaruppdrag efter att ha förargat president Álvaro Uribe genom att ringa landets ÖB utan tillstånd.

Men trots det fick Chavez i veckan grönt ljus för att hämta ut tre kidnappade civilpersoner som FARC-gerillan sagt sig vara beredd att frige.

På fredagen stod därför en grupp helikoptrar och flygplan startklara på en flygplats i sydvästra Venezuela. Under kvällen väntades de inleda sin färd mot staden Villa-
vicencio i grannlandet Colombia.

Väl framme där ska FARC-gerillan meddela de internationella observatörerna i helikoptrarna var de kan plocka upp de tre kidnappade. Bland de diplomatiska sändebud som deltar i operationen finns Argentinas förre president Néstor Kirchner.

På gatorna i Colombias huvudstad Bogotá var många förväntansfulla på fredagen.

-Det är klart att man hoppas att det här ska vara början på slutet på konflikten. Eller åtminstone att alla de oskyldiga som sitter fångna i gerillans läger ska friges, säger Amanda Pedraza, på ett torg i Bogotá.

Drygt 700 personer sitter fängslade i marxist-leninistiska FARC:s läger i djungeln och många av dem är civilpersoner som kidnappats av ekonomiska skäl.

Det kan därför förefalla obetydligt att gerillan nu vill frige tre av de kidnappade, som en "tacksamhetsgest" för Chavez ansträngningar att medla.

Men att frigivandet är ensidigt ger många av de anhöriga hopp om att fler ska släppas. Och dessutom finns Clara Rojas bland dem som nu ska friges. Hon var den fransk-colombianska före detta presidentkandidaten Ingrid Betancourts närmaste medarbetare när de båda kidnappades för fem år sedan.

Colombias president Álvaro Uribe står under stark press från Frankrikes regering att försöka förhandla fram ett frigivande av Betancourt.

FARC-gerillans ledning är medveten om Betancourts värde och kräver ett omfattande fångutbyte för att släppa henne. Och samtidigt är de måna om att behålla Hugo Chavez som medlare i konflikten, då de sympatiserar med Chavez bolivariska revolution.

Bakom de många taktiska utspelen finns dock en krass verklighet. Uribe har efter fem år av kompromisslös militäroffensiv tagit kontroll över de viktigaste vägarna i landet och drivit tillbaka gerillorna in i djungeln.

Men samtidigt är det uppenbart att enbart militära åtgärder inte kan få bukt med gerillorna.

FARC, å sin sida, har med intresse sett hur socialistiska rörelser kommit till makten via demokratiska val i länder som Venezuela, Bolivia och Ecuador, samtidigt som de senaste årens motgångar visat att en militär seger är osannolik.

Misstroendet parterna emellan är dock stort och oavsett vem som blir medlare i framtiden väntar hårt arbete för att få till stånd konkreta samtal.

Erik de la Reguera

DN 2007-12-29

You may also like...