Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Argentina lekte med Bolivia

LIMA. Juan Román Riquelme gjorde två snygga mål och Lionel Messi lekte med sina bevakare när Argentina spelade ut Bolivia med 3-0 i det sydamerikanska VM-kvalet på lördagen. Det gör Argentina till enda land utan poängförlust i kvalet.

Tidningarna i Argentina drömde förväntansfullt om en målfest inför lördagens hemmamatch mot Bolivia.

Förbundskaptenen Alfio Basile hade också valt att ställa upp landslagets offensivaste uppställning, 4-2-1.3 med Agüero, Messi och Tevez på topp.

Och den argentinska drömmen blev en sanndröm.

Men det dröjde - den första halvtimmen präglades av tveksamhet och en och annan i hemmapubliken hade börjat skruva på sig när det slutligen lossnade för Argentina i 40:e minuten.

Tevez slog en korthörna till Messi och fick tillbaka bollen. Han lyfte in den mot bortre stolpen, där Demichelis nickade ned till en framstormande Agüero, som tryckte in 1-0.

Målet gav Messi och kompani viss andro och efter paus var det bättre fart på de argentinska benen. Den argentinska rörelsen och kortpassningarna gjorde det svårt att hinna med för de bolivianska spelarna, som tvingades släppa ifrån sig allt fler frisparkar.

Det är inte att rekommendera när man har Riquelme i motståndarlaget. Bara fem minuter in på andra halvlek fick han ett läge från tjugo meter. Och tvekade inte.

Trots sex man i muren kunde målvakten Carlos Arias bara se på när det pressade högerskottet skruvade sig rakt upp i hans högra kryss: ett av det sydamerikanska VM-kvalets snyggaste mål hittills.

Efter 2-0-målet såg Bolivia allt mer uppgivet ut, allt medan Lionel Messi snurrade upp sina bevakare gång på gång och serverade välavvägda passningar från sin högerkant.

I den 73:e minuten bröt Messi in utanför straffområdet efter en lång rusch och spelade fram en kort passning till Riquelme som skruvade bollen förbi Arias, som återigen var chanslös.

De båda målen lär inte göra Juan Román Riquelme till ett mindre hett byte på transfermarknaden. Han är sedan länge bänkad i Villarreal efter ett tränarbråk, men trots matchovanan har han storspelat i landslaget. Det mesta tyder på att han lämnar klubben i januari. Men än så länge är det oklart vart han ska gå.

I Argentina hoppas man på att landslagets nummer tio ska återvända till Boca Juniors, dit han var utlånad förra säsongen och gjorde succé. Men många finns bland de trugade, bland andra engelska Newcastle.

Efter segern mot Bolivia är Argentina ensamt i topp med nio poäng efter tre omgångar i det sydamerikanska VM-kvalet. Ytterligare två matcher spelades på lördagen. Colombia fick sin första trepoängare efter en 1-0-seger på hemmaplan mot tappert kämpande Venezuela och Paraguay utklassade Ecuador med 5-1.